5 nejčastějších příznaků intolerance laktózy a co s tím dělat aneb Odstraňte „nevysvětlitelné“ zdravotní potíže

Intolerance laktózy je častým problémem, který se projevuje především těmito 5 příznaky. Pokud máte podezření na nesnášenlivost laktózy, neotálejte s návštěvou lékaře.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Internista Dr. Saurabh Sethi upozorňuje, že intolerance laktózy je velmi častá a postihuje až 70 % lidí na celém světě. Mezi nejčastější příznaky patří bolesti žaludku, nadýmání a další střevní potíže. Byly zaznamenány i další příznaky, jako jsou bolesti hlavy, únava a ekzémy, ale ty jsou vzácnější a nejsou dobře prokázány. Léčba spočívá v omezení nebo odstranění zdrojů laktózy ze stravy, včetně mléka, smetany a zmrzliny. Mnoho lidí s intolerancí laktózy však může vypít 1/2 až 1 šálek (240 ml) mléka, aniž by pociťovali příznaky.

Co to intolerance laktózy je

Nesnášenlivost laktózy je neschopnost rozkládat přírodní cukr zvaný laktóza. Laktóza se běžně vyskytuje v mléčných výrobcích, jako je mléko a jogurt. Intolerance laktózy se projeví, když vaše tenké střevo přestane produkovat dostatečné množství enzymu laktázy, který je schopen laktózu trávit a štěpit. 

Když se tak stane, nestrávená laktóza se přesune do tlustého střeva. Bakterie, které jsou normálně přítomny v tlustém střevě, interagují s nestrávenou laktózou a způsobují příznaky, jako je právě nadýmání, plynatost a průjem. Tento stav se může také nazývat nedostatek laktázy.

5 příznaků intolerance laktózy

Příznaky mohou mít různou intenzitu, od mírných obtíží až po ty závažné. Závisí to na tom, kolik laktózy bylo zkonzumováno a kolik laktázy tělo vytvořilo. Nejčastější symptomy zahrnují:

1. Křeče v břiše

Silné žaludeční křeče často znamenají nesnášenlivost laktózy. Pokud vás nějakou dobu po vypití mléka nebo konzumaci jakýchkoli mléčných výrobků bolí žaludek, znamená to, že vaše tělo pravděpodobně špatně snáší příjem laktózy. 

2. Nafouknuté břicho

Pokud se cítíte po požití laktózy nafouknutě, je to další potenciální varovný příznak tohoto onemocnění. Pokud se u vás tento problém objevuje opakovaně, nechte se vyšetřit.

3. Plynatost

Plynatost je jedním z nejčastějších příznaků intolerance laktózy. Obvykle se potíže přihlásí asi hodinu po požití mléčných výrobků a doprovázejí je i nepříjemné křeče v břiše.

4. Průjem a zvracení

Dalším velmi častým příznakem jsou průjem a zvracení. Tělo se snaží látky, která mu nedělá dobře, zbavit. Pokud trpíte průjmem či zvracením, snažte se vypozorovat, zda těmto potížím nepředchází konzumace mléčných výrobků.

5. Nevolnost

Dalším možným příznakem intolerance laktózy je nevolnost. Pokud se po vypití mléka cítíte nepříjemně, neignorujte to. Velmi časté jsou také případy, kdy lidé po požití laktózy trpí pocitem malátnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak se intolerance laktózy léčí

V současné době neexistuje žádný způsob, jak přimět tělo, aby produkovalo více enzymů štěpících laktózu. Léčba intolerance laktózy spočívá ve snížení nebo úplném vyřazení mléčných výrobků ze stravy. Mnoho lidí s intolerancí laktózy může stále konzumovat 1/2 šálku mléka, aniž by pociťovali jakékoli příznaky. Ve většině supermarketů jsou k dostání i mléčné výrobky bez laktózy. A ne všechny mléčné výrobky obsahují velké množství laktózy.

Stále můžete jíst některé tvrdé sýry, jako je čedar, švýcarský sýr a parmezán, nebo výrobky z kysaného mléka, jako je jogurt. Méně laktózy obvykle obsahují i nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky. Volně prodejný enzym laktáza je k dispozici ve formě kapslí, tablet, kapek nebo žvýkacích tablet, které můžete užívat před konzumací mléčných výrobků. Kapky lze také přidat do krabice mléka.

Lidé, kteří trpí intolerancí laktózy a nekonzumují mléko nebo mléčné výrobky, mohou trpět nedostatkem:

  • vápníku
  • vitamínu D
  • riboflavinu
  • bílkovin

Doporučuje se užívat doplňky stravy nebo jíst potraviny s přirozeným vysokým obsahem vápníku a potraviny obohacené vápníkem.

Pokud trpíte intolerancí laktózy, co vás přimělo nechat se vyšetřit?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články