Běžně dostupné anti-aging potraviny omladí až o 10 let. Nevyhazujte peníze za nefunkční kosmetiku

Které potraviny proti stárnutí by neměly chybět ve vašem jídelníčku? Jejich pravidelná konzumace přispívá k mladistvému vzhledu pleti a vy si díky nim udržíte i dobrou náladu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak moc ovlivňuje skladba jídelníčku naši tělesnou schránku? Poměrně hodně, říkají odborníci na výživu, mezi něž patří i Petr Havlíček. Když totiž organismu dodáte potraviny, které obsahují základní živiny, vitamíny, minerály, antioxidanty a optimální množství vody, odvděčí se lepší funkcí. To se projeví také na vzhledu pokožky, která jako první většinou odráží potíže s vnitřními orgány. Seznamte se s 10 nejlepšími potravinami proti stárnutí.

1. Řeřicha setá

Zdravotní přínosy řeřichy spočívají v obsahu vitamínů a minerálů. Je bohatá na vápník, hořčík, mangan, draslík, fosfor, vitamíny A, C, K, B1, B2, B3, B6. Řeřicha setá čistí játra, žlučník, ledviny, krev i trávicí trakt. Odstraňuje únavu a dokáže organismus nabít energií. Likviduje i volné radikály. Lépe fungující vnitřní orgány se pozitivně podepíšou na vzhledu pokožky, která bude působit mladistvěji.

iZdroj fotografie: Unsplash
Řeřicha setá je zdraví prospěšná bylina.

2. Červená paprika

Pro podporu produkce kolagenu, jenž pomáhá udržovat pružnou pleť, je výborné konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitamínu C. Na ten jsou bohaté zejména červené papriky. Kromě něho navíc obsahují i silné antioxidanty tzv. karotenoidy. To jsou rostlinné pigmenty s protizánětlivými účinky na tělo. Dokážou ochránit pokožku před nepříznivými vlivy slunečních paprsků nebo znečištěním životního prostředí.

3. Papája

I papája patří mezi superpotraviny, které by na našem stole měly být zastoupeny co nejčastěji. Obsahuje zejména vitamíny C, K, E, A a skupiny B, draslík, vápník, hořčík a fosfor. Kromě toho v papáji najdete i enzym papain, který má výborné protizánětlivé účinky. Antioxidanty pomáhají v boji proti poškození buněk volnými radikály, čímž oddalují projevy stárnutí. Nejlepší je jíst papáju zasyrova, třeba jako zdravou snídani.

iZdroj fotografie: Unsplash
Papája má výborně protizánětlivé účinky.

4. Borůvky

Krásnou modrou barvu dodává borůvkám antioxidant antokyan. Vedle něho borůvky obsahují i vitamíny A a C, které chrání pokožku před poškozením slunečními paprsky. Současně zmírňují zánětlivé reakce a podporují tvorbu kolagenu.

5. Brokolice

Tato zelenina s krásně zelenou barvou je antioxidanty přímo nabita. Je zásobárnou vitamínů C a K, vlákniny, luteinu i vápníku. Lutein snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Vápník přispívá k pevným kostem a předcházení osteoporóze. Vitamín C je důležitý pro tvorbu kolagenu, který má příznivý vliv na stav chrupavek, tkání a také pokožky.

6. Špenát

Už Pepek Námořník se živil špenátem, aby získal svou neuvěřitelnou sílu. I tato zelenina je totiž plná zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, jež se příznivě podepisují na vzhledu pokožky. Vysoký obsah karotenoidů se podílí na přeměně na vitamín A. Silným antioxidantem je vitamín C podporující zdraví pokožky a funkci imunitního systému. Vitamín K je nezbytný pro srážení krve. Kyselina listová zvaná folát je zase nezbytná pro normální fungování buněk. Ve špenátu najdete i železo, které pomáhá vytvářet hemoglobin, jenž k buňkám do tkání přivádí kyslík.

iZdroj fotografie: Unsplash
Ani špenát by neměl chybět v našem jídelníčku.

7. Ořechy

Místo sladké čokoládové tyčinky si pro něco na zub raději dopřejte hrst ořechů. Je jedno, jestli to budou ořechy vlašské, lískové, para, kešu. Ořechy všeobecně posilují membrány kožních buněk, chrání před slunečními paprsky a pleti dodávají zdravou barvu tím, že zachovávají přirozenou olejovou bariéru pokožky.

8. Avokádo

Avokádo je ceněno pro svůj vysoký obsah mastných kyselin, jež přispívají k hladké a pružné pokožce. Vitamín A pomáhá likvidovat odumřelé kožní buňky, takže pleť působí pak zářivěji. Je to prostě super anti-aging potravina, jež by měla být na vašem stole alespoň dvakrát týdně.

iZdroj fotografie: Unsplash
Avokádo můžeme použít i do pomazánek.

9. Batáty (sladké brambory)

Nové hlízy batátů neboli sladkých brambor obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru. Energetickou hodnotu mají tedy vyšší než obyčejné brambory. Obsahují také železo, vlákninu a vitamíny A, C a E, čímž se stávají jednou z moderních superpotravin. Konzumací batátů se zlepší kvalita pleti, která pak bude pružnější a mladistvější.

10. Semena granátového jablka

V současnosti není u nás problém koupit granátová jablka, která byla odjakživa využívána jako léčivé ovoce. Jsou bohatá na vitamíny C, A, skupinu vitamínu B, vápník, železo, hořčík či fosfor. Semena a listy granátového jablka obsahují fytoestrogeny, které mají příznivý vliv na zdraví cév a kůže.

Je váš jídelníček pestrý s dostatkem zeleniny a ovoce?

Zdroj info: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články