Červená řepa je vitamínová bomba, která dokáže předejít nemocem. Zbaví zácpy, podpoří imunitu a léčí játra

Zdraví, které chutná. Tak by se dala výstižně nazvat červená řepa. Je plná vitamínů a důležitých živin, bez kterých se vaše tělo neobejde.

i Zdroj fotografie: Suzette / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Červená řepa je velmi výživná zelenina. Obsahuje vitamíny, minerály a rostlinné sloučeniny, které mají léčivé vlastnosti. Podle dietetičky Sade Meeks je zařazení červené řepy do vašeho jídelníčku více než snadné. Je to skvělá příloha, která dodá talíři barvu. Však se jí i očima. Troufnout si ale můžete také na recepty, kde hraje červená řepa hlavní roli. Rozhodně se vám to vyplatí, protože červená řepa je skvělý pomocník v prevenci i léčbě mnoha nemocí.

Červená řepa snižuje krevní tlak

Červená řepa obsahuje velké množství dusičnanů, které se po snězení ve vašem těle mění na oxid dusnatý. Tato molekula rozšiřuje krevní cévy a způsobí, že klesne tlak krve. Tento účinek je ale dočasný. Abyste si ho udrželi, musíte jíst červenou řepu pravidelně. Odměnou vám za to bude nižší krevní tlak a menší riziko, že se u vás vyvinou srdeční choroby nebo mrtvice. Zlepšení průtoku krve se týká i mozku, takže se můžete těšit na zlepšení kognitivních funkcí.

Trávení a červená řepa

Vláknina je velmi důležitá pro podporu trávení a předcházení problémům se zácpou. Červená řepa je na vlákninu bohatá, takže vás po ní zácpa nečeká. Navíc zvýší ochranu před vznikem zánětlivých onemocnění střev, včetně rakoviny tlustého střeva.

Skvělá pro vaše játra

Červená řepa může pomoci též na problémy s játry. Šťáva z červené řepy pomáhá snižovat zánět v játrech a oxidační poškození jaterních buněk. Dokonce se spekuluje o jejích potenciálních protirakovinných účincích. Aby se z toho daly vyvodit skutečně plnohodnotné závěry, je ale potřeba zkoumání na větším vzorku lidí.

Salát z červené řepy v porcelánových miskách iZdroj fotografie: Pixabay

Recept plný vitamínů na řepný salát

Tento recept se vitamíny jen hemží. Posílíte s ním imunitu, dodáte tělu železo potřebné pro tvorbu červených krvinek a podpoříte činnost jater.

Co budete potřebovat?

  • 1 větší červenou řepu,
  • 1 větší mrkev,
  • 3 stroužky česneku,
  • velkou hrst vlašských ořechů,
  • šťávu z jednoho citronu
  • a olivový olej dle chuti.

Postup:

  1. Řepu dejte do hrnce, zalijte vodou a uvařte, aby změkla tak, že do ní pohodlně zapíchnete vidličku.
  2. Až řepa vychladne, oloupejte ji a nastrouhejte. Dejte do misky.
  3. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Přidejte ji do misky.
  4. Oloupané stroužky česneku nakrájejte nebo nasekejte na drobné kostičky. Přidejte je do misky.
  5. Rozdrťte vlašské ořechy. Dejte do misky, ve které se už rýsuje salát.
  6. Přidejte šťávu z citronu.
  7. Přidejte trochu olivového oleje pro dochucení.
  8. Podle chuti můžete dosolit, případně připepřit.
  9. Promíchejte, ochutnejte a uložte do lednice, aby salát vychladl.
  10. Konzumujte. Dobrou chuť!

Jaký je váš nejoblíbenější recept s červenou řepou?

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články