Domácí nápoj z medu a jablečného octa: Posiluje imunitu, zlepšuje trávení a snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění

Med jako sladká látka a naproti tomu kyselý jablečný ocet, samostatně mohou být zdraví prospěšné. Jak funguje tato směs, obvykle zředěná vodou, je ovšem otázkou.

i Zdroj fotografie: JFVelasquez Floro / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jablečný ocet vzniká z jablečného džusu, který se dvakrát fermentuje kvasnicemi. Článek od Lisa Wartenberg, MFA, RD, LD popisuje, že hlavní složkou jablečného octa je kyselina octová, která způsobuje kyselou chuť. Druhým zástupcem této směsi je med, jakožto sladká viskózní látka produkovaná včelami. Hlavní složkou medu je glukóza a fruktóza, dále obsahuje také stopového množství pylu, antioxidantů a mikroživin. Jejich vzájemná kombinace chutná dobře především díky tomu, že sladký med příjemně zjemňuje kyselost octa. Mnozí také věří zdravotním přínosům této kombinace.

Výhody konzumace medu a jablečného octa

U kyseliny octové obsažené v jablečném octu byly prováděny výzkumy ohledně jejího vlivu na hubnutí. A shodly se na tom, že skupiny, které užívaly denně 2 lžíce jablečného octa zředěného v 500 ml nápoje, zaznamenali největší úbytek hmotnosti i tělesného tuku. Jablečný ocet může napomáhat hubnutí i díky tomu, že udrží člověka déle sytého. Což je způsobeno tím, že zpomaluje vstřebávání živin do krevního oběhu.

Med i jablečný ocet jsou považovány za přírodní antimikrobiální látky. Tudíž můžou pomoci zmírnit sezónní alergie i příznaky nachlazení. Med zmírňuje příznaky alergické nebo senné rýmy díky obsahu stopového množství pylu a rostlinných sloučenin. Jablečný ocet zase obsahuje probiotika, která napomáhají trávení a posilují imunitu. Kyselina chlorogenová, která je obsažena v jablečném octě, pomáhá snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění.

Ve studiích, které se prováděly na hlodavcích bylo prokázáno, že med snižuje vysoký krevní tlak. A mimo jiné také obsahuje polyfenolové antioxidanty. Obě tyto skutečnosti mohou snížit riziko vzniku srdečních onemocnění. Avšak je zapotřebí více studií prováděných na lidech. Vliv těchto dvou složek na lidské zdraví byl zatím zkoumán většinou odděleně. Bylo potvrzeno, že jablečný ocet může pomoci při hubnutí a oba zlepšují zdraví srdce a zmírňují příznaky nachlazení a sezónních alergií.

iZdroj fotografie: Pxhere

Možné nežádoucí účinky a recept na přípravu

O účincích jejich konzumace jako směsi je zatím zjištěno velmi málo. Avšak některé studie již proběhly a objevily se i možné nevýhody. Jedna studie zaznamenala zvýšenou inzulínovou rezistenci, která je spojena s diabetem 2. typu a také snížení hladiny HDL (dobrého) cholesterolu. Jablečný ocet také může narušit zubní sklovinu a zhoršit žaludeční reflux. Med má zase vysoký obsah cukru. Vše záleží na rozumné míře.

Pokud ovšem chcete tuto kombinaci vyzkoušet, tak nejlepší recept je jedna polévková lžíce jablečného octa a dvě čajové lžičky medu zředěné ve 240 ml horké vody. Tento nápoj je vhodné konzumovat před spaním nebo po probuzení pro její uklidňující účinky. Je také možné tuto směs použít v kuchyni k úpravě salátů, marinování masa či nakládání zeleniny. Není vhodná pro děti do jednoho roku.

K léčení jakých neduhů využíváte med vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články