Která rýže je nejzdravější –⁠ bílá, hnědá, nebo červená? Pozor na znaky, které prozrazují její nekvalitu

Rýže je jednou z nejoblíbenějších příloh. Na trhu je mnoho dostupných variant, které se liší nejen barvou, ale i obsahem živin a zdraví prospěšných látek.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rýže je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších produktů na světě. A ne bezdůvodně. Je vydatná, výživná, zdravá a dokonale kombinovatelná s různými ingrediencemi, od zeleniny až po mořské plody. Jak podotýká nutriční expertka Amy Richter, RD, existuje více než 7 000 odrůd rýže různých barev, tvarů a velikostí. Nejběžnější je bílá a hnědá a v Česku stále relativně nová červená rýže. Otázkou zůstává, která z nich je nejzdravější. 

Bílá rýže

Bílá leštěná rýže je nejznámější a také nejpoužívanější odrůdou na světě. Obvykle je levnější než ostatní druhy. Nejoblíbenější však bohužel neznamená nejlepší. Platí pravidlo: čím méně bylo zrno zpracováno, tím více zdraví prospěšných vlastností v něm zůstalo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jedná se o leštěnou obilovinu, která se skladuje nejdéle, lze ji rychle uvařit – skvělá volba pro ty, kteří nemají čas se dlouho trápit s vařením večeře. Tento druh obilovin je však naprosto nevhodný pro osoby s cukrovkou kvůli vysokému glykemickému indexu. Milovníkům bílé rýže navíc hrozí riziko vzniku ledvinových kamenů. A k tomu ještě je v tomto výrobku dokonce více kalorií než v těstovinách.

Hnědá nebo neloupaná rýže

Nenechte se zmást jinou barvou: před vámi je stejná bílá rýže, jen neprošla zpracováním, při kterém se zcela odstraní otruby. Díky tomu si hnědá rýže uchovává více živin, mimo jiné vitamíny B1, B6, mangan, selen, vlákninu a užitečné aminokyseliny.

Hnědá rýže má pozitivní vliv na náš organismus: zlepšuje krevní oběh, pomáhá zbavit se přebytečného cholesterolu, reguluje hladinu cukru v krvi a zrychluje metabolismus. Kromě toho tento produkt pomáhá udržovat zdravou pokožku, vlasy, srdce, plíce a mozek. A mohou ji jíst i diabetici. Hnědá rýže je ideální pro ty, kteří se rozhodli zhubnout. Má však i své nevýhody – dlouho se vaří, špatně se žvýká a dá se skladovat jen velmi omezenou dobu.

Červená rýže

Červené odrůdy rýže, jako je himálajská červená rýže a thajská červená rýže, jsou silně pigmentované a obsahují působivou řadu živin a prospěšných rostlinných látek. Tento druh rýže má vyšší obsah bílkovin a vlákniny než bílé odrůdy rýže, ale v čem skutečně vyniká, je obsah antioxidantů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hlavní živinou v červené rýži je antokyanin, což je zdraví prospěšná sloučenina. Díky ní má tato rýže sytě červenou barvu a také schopnost snižovat krevní tlak, předcházet cukrovce, zlepšovat zrak a snižovat počet rakovinných buněk. Kromě toho má také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Jak vybrat správnou rýži

Bez ohledu na barvu existuje několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou vybrat kvalitní výrobek:

  • Dbejte na vzhled zrn – měla by být celá, bez úlomků.
  • Zrna by měla mít stejný odstín a přibližně stejnou velikost.
  • V balení by neměly být žádné cizí příměsi.
  • Balení protřepejte a pečlivě zkontrolujte, zda se uvnitř nenachází příliš mnoho křídových bílých zrnek – ta jsou totiž nezralá a mohou zhoršit chuť hotového pokrmu.
  • V bílé rýži by neměla být žlutá zrnka – tato barva může znamenat, že rýže byla nesprávně skladována a začala v ní růst plíseň.

Kterou rýži používáte nejčastěji?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články