Kupované mandlové mléko nemusí být vždy zdravou variantou ke kravskému. Zpravidla obsahuje řadu nezdravých látek

Rostlinná strava je u mnoha lidí čím dál tím více oblíbená. Ti mimo jiné hledají alternativu ke kravskému mléku. Mandlové mléko se tedy nabízí jako jedna z nich.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mandlové mléko je podle statistik jedno z nejprodávanějších rostlinných mlék. Není divu – má bohatou strukturu a skvělou chuť. Pochopitelně však jde o zpracovaný nápoj, a tak je dobré si položit otázku, zda je opravdu mandlové mléko výživné a bezpečné pro naše zdraví. Vlivem mandlového mléka na zdraví se zabývá kanadská dietoložka a osobní trenérka Katey Davidson.

Z čeho je vyrobené

Mandlové mléko je vyrobené z mandlí. Ty se namelou a přidá se k nim voda. Mandlová mléka, která se prodávají, však pochopitelně mohou obsahovat ještě další přísady. Záleží na tom, jaký druh si vyberete. Mléko z mandlí si můžete bez problému připravit také doma. Během zpracování jsou mandle smíchané s vodou a poté se směs pasíruje, aby se odstranila dužnina. Nakonec vznikne hladká kapalina. Do komerčních mandlových mlék se přidávají zahušťovadla, dochucovadla, konzervační látky, textury a další látky kvůli trvanlivosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Mandlové mléko neobsahuje žádné živočišné produkty, je tedy vhodné pro vegany a osoby, které trpí alergiemi na mléčné výrobky, případně intolerancí laktózy. Vyhnout by se mu však měli i ti, kdo trpí alergií na ořechy. Mandlové mléko má oproti kravskému mléku i jiným rostlinným nápojům pouhých 39 kalorií. To je velmi málo. Tělu navíc nabídne nejrůznější živiny. Jeden šálek kupovaného mandlového mléka obsahuje sacharidy, tuky, vlákninu, ale také vápník, draslík, vitamin D a vitamin E.

Je zdrojem důležitého vitamínu

Jak již bylo naznačeno, mandlové mléko je skvělým zdrojem vitamínu E. Jde o antioxidant rozpustný v tucích, který chrání tělo před poškozením volnými radikály. Některé typy mlék pak obsahují také vápník a vitamín D. Obě tyto složky působí skvěle na zdraví kostí. Domácí mandlové mléko tyto složky ale neobsahuje. Mandlové mléko ovšem určitě neberte jako zdroj bílkovin, má jich nízký obsah. Skvělé je, že neslazené verze mléka rovněž obsahují minimum cukru, pozor však na ochucené verze. Některé mají až více než pět lžiček cukru na šálek.

iZdroj fotografie: Unsplash

Potencionální nevýhodou mandlového mléka může být právě absence bílkovin. Na jeden šálek má jen jeden gram, sójové oproti tomu 7 gramů bílkovin. Pokud tedy pijete mandlové mléko, je třeba myslet na to, aby se do těla dostaly bílkoviny z jiných zdrojů. Před nákupem si vždy přečtěte složení. Některá mléka totiž kromě přidaného cukru obsahují také sůl, lecitin nebo karagenan. Myslete rovněž na to, že mandlové mléko, stejně jako ostatní rostlinná mléka a mléko kravské, nejsou vhodná pro děti mladší jednoho roku.  

Které rostlinné mléko vám chutná nejvíce?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Lucie Mašínová

Zobrazit další články