8 méně známých zdrojů vitamínu C pro posílení imunitního systému. Není potřeba do sebe cpát jen citron a doplňky stravy

Všechny tyto druhy zeleniny a ovoce jsou cennými zdroji vitamínu C, ale ve stínu citrusových plodů se jim věnuje jen malá pozornost. Je však vhodné je začlenit do svého jídelníčku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vitamín C je základní živina, která je nezbytná pro zdravý imunitní systém, takže jeho správné doplňování by se nemělo brát na lehkou váhu. Dietoložka Jillian Kubala, MS, RD upřesňuje, že doporučená denní dávka je 90 mg pro muže a 75 mg pro ženy, což lze snadno pokrýt z přírodních zdrojů. Mnoho lidí si pod potravinami bohatými na vitamín C představí hlavně citrusové plody, vitamín C však lze nalézt i v mnoha dalších potravinách.

Proč je vitamín C z přírodních zdrojů lepší?

Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který se nachází v mnoha potravinách, zejména v ovoci a zelenině. V těle funguje jako silný antioxidant a hraje důležitou roli v imunitních funkcích, produkci neurotransmiterů, syntéze kolagenu a dalších. Dostatek vitamínu C ve stravě může pomoci snížit riziko zdravotních potíží, jako jsou například srdeční choroby.

Škodlivý však může být nejen nedostatek vitamínu C, ale také jeho nadužívání. Při překročení určité hladiny může vitamín C u některých lidí vyvolat nežádoucí účinky, jako jsou bolesti žaludku, průjem nebo nadýmání, které se častěji vyskytují při užívání doplňků stravy. Po vysazení vitamínového doplňku obvykle obtíže brzy odezní. Je proto lepší se zaměřit na vyváženou a pestrou stravu a snažit se jíst potraviny přirozeně bohaté na vitamín C.

1. Brambory

Mezi dobré zdroje vitamínu C patří, možná překvapivě, brambory. Středně velká brambora o hmotnosti 240 gramů obsahuje 42 mg vitamínu C, což je zhruba polovina doporučené denní dávky. Ačkoli se někteří lidé bramborám vyhýbají kvůli vysokému obsahu sacharidů, jejich konzumace má i další výhody.

iZdroj fotografie: Freepik

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, zlepšují trávení a jejich slupka obsahuje cenné minerály, jako je hořčík a draslík. Je však třeba poznamenat, že tradiční brambory se oficiálně nezapočítávají do 5 porcí ovoce a zeleniny denně doporučených pro zdravou výživu (sladké brambory ano).

2. Jahody

Jahody jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé: 100 g jahod vám dodá 59 mg vitamínu C, což jsou přibližně dvě třetiny denní potřeby. Konzumace jahod je prospěšná také proto, že jsou plné antioxidantů, včetně antokyanů a kvercetinu. Předpokládá se, že hrají důležitou roli v prevenci srdečních onemocnění. Jahody jsou navíc zdrojem vlákniny a draslíku. Podobné množství vitamínu C obsahují i bobuloviny, například maliny a ostružiny.

3. Brokolice

Brokolice obsahuje překvapivě vysoké množství vitamínu C – 89 mg/100 g – což usnadňuje dosažení doporučené denní dávky. Obsahuje také bílkoviny a vitamín K, který napomáhá srážení krve a podporuje zdraví kostí.

4. Kiwi

Pouhé jedno kiwi vám dodá 59 mg vitamínu C. A to ani nepočítáme množství obsažené ve slupce ovoce. Nezapomeňte, že kiwi je také cenným zdrojem vlákniny a antioxidantů.

5. Rajčata

iZdroj fotografie: Freepik

Ano, vitamín C se nachází také v rajčatech. Konkrétně 27 mg na 100 gramů, což představuje třetinu denní dávky pro muže. Rajčata také obsahují antioxidant lykopen, který prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění.

6. Špenát

Špenát obsahuje 28 mg vitamínu C na 100 gramů, což, stejně jako u rajčat, není velké množství. Navíc však obsahuje mnoho vitamínu K a vápníku, které jsou nezbytné pro zdravé kosti, a také železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, jež jsou zodpovědné za přenos kyslíku. Je tedy jasné, že špenát není jednou z nejzdravějších zelenin jen tak pro nic za nic.

7. Zelí

Mezi skvělé zdroje vitamínu C patří i zelí. Kromě vlákniny, vitamínu K a draslíku, který rovněž přispívá ke zdraví srdce a udržení správného krevního tlaku, obsahuje 100 gramů zelí 37 mg vitamínu C.

8. Černý rybíz

Pokud chcete posílit svůj imunitní systém, černý rybíz by mohl být jednou z nejlepších možností, protože studie prokázaly, že pouhých 100 gramů rybízu obsahuje 122 mg vitamínu C, což je více než doporučená denní dávka, ať už se jedná o muže nebo ženy. Jako bonus snižuje toto drobné bobulovité ovoce také riziko kardiovaskulárních onemocnění a mozkových a očních chorob.

Které z těchto potravin máte nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články