2 nové výhody pití zeleného čaje a konkrétní množství, které by se mělo vypít pro kýžený výsledek

Zelený čaj má mnoho zdravotních výhod. Napomáhá hubnutí, funkci mozku a chrání před některými nemocemi. Vědci nyní objevili další zdravotní benefity tohoto oblíbeného nápoje.

i Zdroj fotografie: Uživatel Kanko / Creative Commons / CC BY
                   

Zelený čaj obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a také podporuje hubnutí. Jak vysvětluje odborník na výživu Atli Arnarson BSc, PhD., zelený čaj, který se používá i v tradiční čínské medicíně, má poměrně nízký obsah kofeinu a tříslovin, takže jej můžete konzumovat  i ve větším množství. Před nedávnem navíc vědci upozornili na dvě nové, dosud neznámé výhody konzumace tohoto čaje.

Výhody zeleného čaje

Zelený čaj je silným diuretikem, což je obzvláště prospěšné, pokud máte nadváhu, protože může způsobit, že vaše tělo bude vylučovat značné množství vody. Nápoj stimuluje metabolismus vody, proplachuje ledviny a přispívá k dennímu příjmu tekutin, což je samo o sobě skvělým důvodem, proč jej zařadit do svého pitného režimu.

Dalším účinkem zeleného čaje je jeho schopnost ovlivňovat způsob, jakým vaše tělo odbourává tuky. Tuto schopnost má díky sloučeninám zvaným polyfenoly nebo katechiny, které jsou v zeleném čaji přítomny v mnohem vyšších koncentracích než například v černém nebo oolong čaji.  Při vnějším použití navíc dodává pokožce větší pružnost a redukuje celulitidu, takže jej můžete použít i k tonizaci těla.

Zelený čaj a syndrom propustného střeva

Nová studie z roku 2022 prokázala, že zelený čaj může pomoci snížit střevní zánět a hladinu cukru v krvi. Studie zkoumala účinky zeleného čaje na střevní trakt. Třemi hlavními příčinami syndromu propustného střeva jsou nerovnováha bakteriální flóry, nezdravá strava a příliš mnoho toxinů. Nerovnováha bakteriální flóry, tj. rozmnožení škodlivých bakterií na úkor prospěšných, je spojena se zhoršením imunitních funkcí a zvýšením střevní propustnosti.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nová studie jako první posuzovala, zda protizánětlivé účinky zeleného čaje ve střevech mohou mít vliv na zdravotní rizika spojená s metabolickým syndromem. Studie ukázala, že konzumace extraktu ze zeleného čaje může snížit hladinu cukru v krvi a také snížit střevní zánět a střevní propustnost. Výzkumníci uvedli, že jak účastníci s metabolickým syndromem, tak zdraví účastníci pocítili po vypití extraktu zdravotní přínos.

První výzkum tohoto typu

Výzkumníci z Pensylvánské státní univerzity a Státní univerzity v Ohiu jako první zkoumali, zda protizánětlivé účinky zeleného čaje ve střevech mohou snížit zdravotní rizika spojená s metabolickým syndromem. Jedná se o skupinu faktorů, které zvyšují riziko vzniku ischemické choroby srdeční, cukrovky a dalších zdravotních problémů.

Dr. Richard Bruno, hlavní autor studie a profesor lidské výživy na univerzitě v Ohiu, vysvětlil, že předchozí studie jeho výzkumného týmu na hlodavcích zjistily, že doplňky zeleného čaje snižují kardiometabolické komplikace ve střevním traktu, včetně zvýšení počtu prospěšných mikroorganismů ve střevech a snížení střevní propustnosti. Nyní výsledky ověřil na lidech.

Pět šálků zeleného čaje

Dr. Bruno a jeho tým provedli klinickou studii se 40 účastníky. Z nich 21 trpělo metabolickým syndromem a do studie bylo zařazeno také 19 zdravých dospělých. Po dobu 28 dnů dostávali účastníci gelový nápoj obsahující katechiny v množství, které odpovídá pěti šálkům zeleného čaje denně. Kontrolní skupina užívala placebo. 

Před zahájením studie a 14. a 28. den provedli výzkumníci testy, aby sledovali hladinu glukózy v krvi nalačno, inzulínu, lipidů a polyfenolů v potravě účastníků. Později byly také testovány vzorky stolice k posouzení střevního zánětu.

Výsledky studie

Účastníci dokončili studii s vysokou mírou spokojenosti a nehlásili žádné nežádoucí účinky ani nežádoucí změny tělesné hmotnosti. Vědci zjistili, že extrakt ze zeleného čaje snižuje hladinu glukózy v krvi a snižuje střevní zánět a propustnost střev jak u zdravých lidí, tak u lidí s metabolickým syndromem.

iZdroj fotografie: Pixabay

Tento výzkum potvrdil to, co je už dlouho známo, tedy, že význam zdraví střev je pro celkové zdraví klíčovým faktorem. Zelený čaj, který je bohatý na katechin, může snížit riziko intolerance glukózy omezením střevního zánětu a zlepšením integrity střev.

Problematika potravinových doplňků

Roxana Ehsani, dietoložka, odbornice na výživu a mluvčí Akademie pro výživu a dietetiku, ale upozornila, že množství extraktu ze zeleného čaje, které účastníci studie konzumovali, může být pro některé lidi problematické. Konzumace vysokých dávek extraktu ze zeleného čaje může být toxická a vést k poškození orgánů.

Zánět je příčinou téměř všech nemocí a může ovlivnit riziko chronických onemocnění, zdraví střev a duševní zdraví. Pravidelná konzumace zeleného čaje tedy může zlepšit zdraví nad rámec toho, co jsme viděli v této studii. Je ale lepší pít čistý zelený čaj, než sahat po potravinových doplňcích, které mohou snáze způsobit předávkování. Je však potřeba dbát na to, aby byl čaj čistý, bez jakýchkoli přísad nebo přidaných cukrů.

I jeden šálek je přínosem

Protože účastníci studie konzumovali velké množství extraktu ze zeleného čaje, může být pro většinu lidí obtížné vypít ekvivalent čaje za jediný den. Pro některé lidi může být kofeinu příliš mnoho na to, aby ho jejich tělo sneslo. Nicméně i pití pouhého jednoho šálku zeleného čaje denně může být zdraví prospěšné.

Každodenní pití zeleného čaje a strava bohatá na ovoce a zeleninu totiž prokazatelně mohou zlepšit hladinu cukru v krvi nalačno. Lidé, kteří chtějí užívat doplňky stravy se zeleným čajem, by se měli nejprve poradit se svým lékařem. Vysoké dávky extraktu ze zeleného čaje totiž mohou být toxické a mohou ovlivňovat jiné doplňky stravy nebo léky.

Kolik zeleného čaje denně vypijete?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články