Viníkem pálení žáhy může být cibule, česnek i rajčata. Nepříjemnému pocitu se ale dá jednoduše vyhnout

Pálení žáhy můžete často předejít, když si dáte pozor na těchto šest potravin. Pokud vás pálení žáhy trápí opravdu často nebo je velmi silné, poraďte se se svým lékařem.

Pálení žáhy reflux i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pálení žáhy je nepříjemný pocit pálení a bolesti na hrudi a v krku. Způsobuje ho nejčastěji kořeněné, tučné a kyselé jídlo. Internistka Angelica Balingit, MD upozorňuje, že v některých případech může být pálení žáhy příznakem gastroezofageální refluxní choroby (GERD). Toto dlouhodobé onemocnění má mnoho možných příčin. Ať už je však příčina jakákoli, pálení žáhy je bolestivé a nepříjemné. Následujících 6 potravin jej způsobuje nejčastěji.

6 potravin, které způsobují bolestivé pálení žáhy

Pravděpodobně čas od času pociťujete pálení žáhy, zejména když jste snědli něco, co pro vás není vhodné. Dobrou zprávou je, že tomuto stavu lze předejít, pokud víte, kterým potravinám se vyhnout. Jakmile zjistíte, které potraviny jsou s pálením žáhy spojeny, můžete je snadno vyřadit ze svého jídelníčku. Pokud vás pálí žáha často nebo máte žaludeční reflux, raději se vyhněte těmto šesti potravinám.

1. Rajčata

Ačkoli rajčata obsahují důležité vitamíny a minerály, jsou také velmi kyselá, což může vyvolat pálení žáhy. Pokud se nechcete konzumace rajčat vzdát, je dobré mít po ruce mátu, kterou můžete žvýkat. Tím se zvýší sekrece slin, což pocit pálení eliminuje.

iZdroj fotografie: Freepik

2. Smažené jídlo 

Ačkoli jsou smažené a fritované pokrmy chutné, v průběhu přípravy absorbují velké množství oleje, což vyžaduje čas na strávení takového pokrmu. Jezte grilovaná nebo dušená jídla, abyste urychlili trávení a zároveň minimalizovali riziko pálení žáhy.

3. Cibule a česnek

Jsou lidé, které často pálí žáha, když jedí potraviny obsahující česnek nebo cibuli, případně obojí. Nepříjemné pálení v jícnu po těchto potravinách rychle nezmizí, pokud vám tedy tyto potraviny způsobují problémy, je lepší je ze svého jídelníčku vyřadit.

4. Alkohol

Pití alkoholu může dlouhodobě vyvolávat pálení žáhy, protože způsobuje uvolnění svěrače, což umožňuje návrat žaludeční kyseliny z žaludku do jícnu. Nejhorší je kombinace alkoholu s velkým a tučným jídlem. Pokud chcete pít alkohol, je nejlepší snížit množství konzumovaného jídla, abyste snížili riziko pálení žáhy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5. Kořeněné pokrmy

Dalším známým spouštěčem pálení žáhy jsou kořeněná jídla, proto je lepší používat jemnější koření a v menším množství. Pokud použijete méně koření, je větší šance, že se nebudete muset svých oblíbených pokrmů vzdát.

6. Pomerančový džus

Pokud ráno rádi pijete pomerančový džus, je velká pravděpodobnost, že vás během dne bude pálit žáha. Ovoce s vysokým obsahem kyselin, jako jsou právě pomeranče, totiž může pálení žáhy vyvolat. Ráno tedy nahraďte pomerančový džus nějakým méně kyselým a pomerančový džus během dne vždy nařeďte. Bude-li vám způsobovat potíže i ředěný, přestaňte jej pít úplně.

Kdy navštívit lékaře

Pokud vás trápí pálení žáhy i přesto, že jste eliminovali potraviny, které jej vyvolávají, je vhodné se poradit s lékařem. Toho je dobré navštívit také tehdy, pokud je pálení žáhy silné nebo se vyskytuje často. V některých případech mohou být vaše přetrvávající příznaky způsobeny GERD. GERD lze často léčit změnou životního stylu a léky. Ve vzácných případech lze podle odborníků k léčbě tohoto onemocnění použít i chirurgický zákrok.

Jaké další potraviny u vás vyvolávají pálení žáhy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články