Nemusí to být jen mléčné výrobky: 5 potravin, které jsou bohaté na vápník –⁠ pro zdravé zuby i kosti

Pro zdravé kosti a zuby potřebuje tělo vápník. Zvýšené množství potřebují děti, dospívající, těhotné ženy a staří lidé. Tyto potraviny vápníkem přímo překypují.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Aby byly vaše kosti a zuby zdravé, potřebujete vápník. V některých obdobích ho tělo potřebuje dokonce větší množství. S vápníkem si každý spojí mléko a mléčné výrobky, ačkoli existují potraviny, které jsou na vápník dokonce bohatší. Dietoložka Natalie Olsen je přesvědčená, že dostatek vápníku lze přijímat i při vynechání mléka a mléčných výrobků z jídelníčku. Stačí znát ty správné potraviny. Připravili jsme pro vás pět nemléčných potravin, které jsou na vápník nejbohatší.

Nepostradatelný vápník

Vápník patří mezi minerály, které jsou nepostradatelné pro správné fungování lidského těla. Ukládá se v kostech, odkud je v případě nízké hladiny v krvi opět odbouráván. Proto, když je v těle dlouhodobý nedostatek vápníku, dochází k měknutí kostí a jejich zvýšené lomivosti. Aby tělo dokázalo vápník ukládat, potřebuje k tomu také vitamín D.

Top 5 potravin bohatých na vápník

O mléčných výrobcích je známé, že obsahují vápník. Existují ovšem i potraviny, které ho obsahují dokonce víc. Například semena máku.

1) Mák a další semena

Mák a další semena (hlavně sezam) jsou velmi bohaté na vápník. Maková semena ho mají dvanáctkrát více než mléko. Takže pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete pít mléko a jíst mléčné výrobky, potřebný vápník s přehledem doplníte semínky máku. Jen 100 gramů mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku, tj. cca 1 000-1 200 mg.

2) Tmavě zelená zelenina

Tmavá listová zelenina, jako je kapusta, řeřicha, rukola nebo špenát, patří k nejlepším nemléčným zdrojům vápníku. Najdete v ní také hodně hořčíku a vitamínu K, oba přispívají ke zdraví kostí. Kromě listové zeleniny bychom zde ještě měli zmínit brokolici, která je bohatá nejen na vápník, ale také na vitamín C, vlákninu a antioxidanty.

iZdroj fotografie: Freepik

3) Ryby

Mezi další skvělé zdroje vápníku a vitamínu D patří ryby. Na vašem talíři by se měl často objevovat losos, tuňák a sumec. Sumec obsahuje nejvyšší podíl vitamínu D ze všech tří zmíněných ryb. Navíc ryby obecně obsahují omega-3 mastné kyseliny prospěšné pro zdraví a snížení rizika srdečních onemocnění.

4) Mandlové máslo

Vápník najdete také v mandlích. Dopřát si je můžete i v podobě mandlového másla, které navíc neobsahuje cholesterol. Má dokonce nižší obsah tuku a vyšší obsah bílkovin než arašídové máslo.

5) Vejce

Pro zlepšení zdraví kostí a doplnění vitamínu D si dejte vejce, konkrétně jejich žloutky. Nejzdravější budou vejce z vlastního chovu. Pokud tuto možnost nemáte, podívejte se, kde se ve vašem okolí prodávají vejce od slepiček, které chodí ven na slunce a na trávu. Tato vajíčka poznáte podle žlutěji zbarvených žloutků a budou bohatší na vitamín D a jiné živiny než vajíčka od slepic chovaných na halách bez slunce.

Kterou potravinu s vysokým obsahem vápníku upřednostňujete vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články