Během nachlazení a chřipky se obloukem vyhněte 5 potravinám. Jejich alternativy urychlí léčbu až o několik dní

Lidé by se měli některým potravinám během nachlazení vyhýbat, protože mohou zhoršit průběh celého onemocnění. Lze je však zaměnit za jiné, lepší.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Určitě znáte ten pocit, když se stanete obětí nepříjemného nachlazení. Rýma, škrábání v krku a neustálé kýchání – to vše dokáže člověku pořádně zkazit celý den. Abyste se však tohoto onemocnění zbavili, je podle Nicole Schreiber-Shearer třeba dodržovat určité zásady, mezi které patří především konzumace správných potravin. Ty totiž mohou posílit váš imunitní systém a zlepšit tak vaše příznaky mnohem dříve. Naopak je tomu však s nesprávnými potraviny, kterým byste se měli během nachlazení za každou cenu vyhnout. Patří mezi ně: 

Lahodné jahody

Kdo by řekl, že právě tato superpotravina dokáže zhoršit průběh něčeho tak banálního, jako je právě nachlazení. Jahody však obsahují vysoké množství histaminu, který může být během tohoto onemocnění opravdu nebezpečný. Pokud tedy máte rýmu, raději byste měli zvolit brusinky, které jsou plné vitaminu C a antioxidantu zvaného kvercetin, který může váš imunitní systém naopak povzbudit. 

Už žádné sladkosti

Sladkosti obsahují spoustu cukru, což to je to poslední, co během nachlazení potřebujete. Cukr může dočasně potlačit váš imunitní systém a schopnost vašich bílých krvinek bojovat s choroboplodnými zárodky, kvůli kterým jste nemocní. Mnohem lépe vám však udělají například houby, které nejenže umí být chutné, ale také disponují skvělými zdravotními vlastnostmi. Poskytují hojné množství selenu, hořčíku, zinku a také se chlubí silnými antivirovými vlastnostmi, které váš organizmus účinně posílí.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zpracované potraviny

Ne všechny zpracované potraviny jsou nezdravé, ovšem některé z nich mohou obsahovat nadměrné množství soli, cukru a tuku. Tyto složky bývají indikátorem zánětů a navíc zpomalují proces uzdravování vašeho těla. Raději tak vyměňte slaninu a veškeré konzervy za misku dobrého kuřecího vývaru, který by měl být během nachlazení nutností. Tento pokrm je velmi výživní, uklidňuje a navíc vás udrží hydratovanými po celý den. Některé studie také tvrdí, že by vývary mohly mít protizánětlivé účinky. 

Nakládané potraviny

Ačkoliv mohou být nakládané okurky velmi chutnou přílohou, pokud jste nemocní, měli byste se jim raději co nejvíce vyhýbat. Tyto potraviny obsahují velké množství octa a soli, což jsou složky, které by mohly zesílit nebo vytvořit zánět ve vašem krku. Namísto přílohy si tedy vaše jídlo raději trošku okořeňte chilli papričkami. Ty obsahují složku kapsaicin, která může zmírnit veškeré příznaky nachlazení – dokáží narušit hlen, čímž vás zbaví ucpaného nosu.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

Křupavé potraviny

Pokud máte kašel nebo vás trápí bolest v krku, může vám konzumace křupavých pochutin, jako jsou například bramborové lupínky nebo preclíky, silně podráždit hrdlo. To však neznamená nic více, než prodloužení vašeho trápení. Raději si namísto nezdravých křupek udělejte šálek horkého zázvorového čaje, který má analgetické a protizánětlivé účinky, uvolňuje překrvení, potlačuje kašel a zklidňuje krk. Tento mocný kořen je zkrátka lékem proti nachlazení.  

Jakými způsoby léčíte nachlazení vy? 

Zdroj: Brightside, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články