Účinky černého čaje jsou známé už po staletí. Kromě zvýšení soustředěnosti pomůže i s prevencí některých onemocnění

Ne nadarmo je černý čaj označován jako nápoj dlouhověkosti. Má specifickou trpkou chuť, ale také mnoho zdravotních přínosů. Kromě ovlivnění fyzické aktivity působí i na srdečně-cévní systém nebo hladinu cukru v krvi.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

K objevení čaje došlo už dávno před naším letopočtem, a to zcela náhodou, když čínskému císaři spadly do vody lístky čajovníku. Tehdy poznal sílu čaje, který je pro své blahodárné účinky popíjen dodnes. Podle dietoložky Imashi Fernando obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které příznivě působí především na srdce a cévy, trávicí trakt a imunitní systém.

Vlastnosti černého čaje

Čajové lístky se získávají z čajovníku, odborně Camellia sinensis. Je to rostlina typická pro horské oblasti Asie. Některé druhy jsou pro získání nových příchutí mezi sebou kříženy, například Earl Grey. Listy čajovníku se nejprve srolují a poté se vystaví vzduchu, aby se spustil proces oxidace. Tato reakce způsobí, že listy ztmavnou a chuť se zintenzivní.

Černý čaj má oproti jiným velmi výraznou chuť a obsahuje ze všech čajů nejvíce kofeinu, ovšem méně než káva. Obsažené třísloviny mohou na sebe vázat minerály a snižovat tak jejich vstřebatelnost v těle. Z toho důvodu se nedoporučuje pít černý čaj současně s jídlem nebo léky, ale až alespoň hodinu poté.

Antioxidační účinky

Antioxidanty mají schopnost neutralizovat v těle volné radikály, které poškozují buňky. Zabraňují tak vzniku mnoha běžných i vážných onemocnění. Hlavními antioxidanty v černém čaji jsou různé druhy polyfenolů. Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů černý čaj významně podporuje celkové zdraví.

Vliv na srdce a cévy

Polyfenoly theaflavin a thearubigin mohou snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi. Současně s nimi působí při dlouhodobé konzumaci černého čaje i další druhy polyfenolů, které mohou snižovat krevní tlak a hladinu triglyceridů v krvi. Pomocí těchto účinků se u osob popíjejících černý čaj může snížit riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění. Obsažené katechiny podporují odstraňování tělesného tuku, ale také působí příznivě v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nezapomeňte, že pro důslednou prevenci srdečně-cévních onemocnění je potřeba komplexní úprava životního stylu. To znamená nejen popíjení čaje, vyváženou stravu, dostatek pohybu a odpočinku, ale také efektivní práci se stresem.

Vliv na střeva

Ve střevech žijí zdraví prospěšné i škodlivé bakterie. Výsledný střevní mikrobiom hraje roli při vzniku mnoha chorob, především zánětů, cukrovky, srdečně-cévních onemocnění nebo nádorů. Pro zdravý střevní mikrobiom je nutné posílit prospěšné bakterie a odstraňovat ty škodlivé. Toho lze docílit pouze dodáváním potřebné stravy zdravým bakteriím. Kromě zdravé stravy jim můžeme dopřát i černý čaj. Obsažené polyfenoly podporují růst dobrých bakterií, usmrcují škodlivé látky a pomáhají opravovat výstelku trávicího traktu.

Vliv na hladinu cukru v krvi

Zvýšená hladina cukru v krvi, odborně glykémie, je předpokladem pro vznik mnoha onemocnění. Nejčastěji je spojována s cukrovkou, ale mimoto zvyšuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění, chorob ledvin nebo deprese. Černý čaj může pomoci zlepšovat citlivost buněk na inzulín, zejména po jídle s vyšším obsahem cukru. Myslete však na to, že při zvýšeném riziku vzniku cukrovky je nutná komplexní prevence v podobě zdravého životního stylu.

Vliv na soustředěnost

Pravděpodobně nejčastější důvod popíjení černého čaje, kromě vychutnání si jeho chuti, je zahnání únavy a doplnění energie. Kofein a L-theanin obsažené v černém čaji zvyšují aktivitu mozku, zlepšují soustředěnost a fyzickou výkonnost. Nástup účinku čajového kofeinu je pomalejší, zato dlouhodobější, než je tomu u kofeinu v kávě. Vzhledem k povzbuzujícím účinkům může být černý čaj prospěšný i při nízkém krevním tlaku a závratích.

Zdroj: Healthline

S jakými potížemi by vám mohl černý čaj pomoci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články