Veganská kaše z batátů chrání buňky před stárnutím a nemocemi. Výživoví poradci si ji nedokáží vynachválit

Specialistka na rostlinnou stravu sdílí svůj veganský recept na batátovou kaši. Proč tato zdravá příloha bez mléčných výrobků uspokojí všechny členy rodiny?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tradiční batátové recepty mohou být složité, připravené z hnědého cukru, másla a dalších nezdravých či vysoce zpracovaných potravin. Mnoho lidí však hledá zdravější veganskou variantu. Díky tomuto receptu může jen několik jednoduchých vylepšení změnit toto jídlo na veganský pokrm bez mléčných výrobků, který je výživný a nepostrádá svoji chuť, informuje odbornice Cynthia Sass, MPH, RD.

Místo obyčejného másla použijte kešu máslo

Kešu máslo nahrazuje mléčné máslo. Dodává lehce ořechovou chuť a funguje jako skvělé pojivo. Dále poskytuje zdravé tuky, přes 2 gramy rostlinných bílkovin na lžíci, a další minerály, mezi které patří zinek a hořčík. Minerály, které kešu máslo obsahuje, podporují zdravější a kvalitnější spánek.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vyměňte mléčné výrobky za rostlinné

Místo obyčejného mléka použijte ovesné mléko, které je vyrobeno z celozrnného ovsa bohatého na antioxidanty. Mezi jinými rostlinnými mléčnými alternativami je díky hustotě ovesné mléko ideální volbou pro správnou konzistenci vaší kaše a navíc nemá výraznou chuť, takže se dokonale vstřebá.

Přidejte javorový sirup

Javorový sirup dodává delikátní podzimní chuť a je bohatý na živiny. Studie publikovaná ve Farmaceutické biologii ukázala, že javorový sirup obsahuje tucet různých druhů antioxidantů. Každá polévková lžíce také obsahuje 0,6 mg manganu, minerálu, který podporuje zdraví kostí, produkci kolagenu a hojení ran.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ingredience na veganskou kaši z batátů 

  • 2 velké batáty
  • 1/4 šálku neslazeného ovesného mléka
  • 2 lžíce neslazeného kešu másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 čajové lžičky mořské soli
  • Špetka černého pepře
  • Celé pekanové ořechy na ozdobu 

Instrukce (postup přípravy veganské kaše z batátů)

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů. Batáty několikrát propíchněte vidličkou nebo nožem a vložte na plech. Pečeme na pečícím papíře po dobu jedné hodiny. 
  • Oba batáty rozkrojte na polovinu (podélně) a vydlabejte dužinu. Tu odložte to misky, rozmačkejte a slupky vyhoďte. 
  • Na pánvi smíchejte ovesné mléko, kešu máslo a javorový sirup. Zahřejte na mírném až středním ohni a směs míchejte tři až čtyři minuty.
  • Poté přidejte směs k rozmačkaným batátům spolu se solí a pepřem. Nakonec vše smíchejte, vložte směs do mísy a ozdobte pekanovými ořechy. Můžete podávat!

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Zobrazit další články