Mrkev jako pomocník pro lidské zdraví: Pomůže s hubnutím a zlepší zrak, mrkvový sirup zase porazí nachlazení

Mrkev je perfektní zdravá potravina s nízkým obsahem kalorií. Podporuje také zdraví srdce, očí, zlepšuje trávení, a dokonce pomáhá i při hubnutí.

i Zdroj fotografie: W.carter / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Mrkev funguje jako perfektní svačinka, ale nejen to, je možné z ní vařit či připravit mrkvový sirup proti kašli. Je křupavá, sladká, plná živin a nemá téměř žádné kalorie. Výživová poradkyně Adda Bjarnadottir MS, RDN potvrzuje, že je také velmi dobrým zdrojem beta karotenu, vlákniny, vitamínu K1, draslíku a antioxidantů. Řadí se mezi kořenovou zeleninu a může se objevit v několika barvách – od žluté, bílé, oranžové, červené až po fialovou. Má také různé velikosti i tvary.

Co vše je v mrkvi obsaženo a v čem všem vám může pomoci

Mrkev obsahuje 86 až 95 % vody a jedlá část má asi 10 % sacharidů a velmi málo tuků i bílkovin. Ve 100 gramech mrkve, což odpovídá přibližně dvěma středně velkým kusům, nalezneme jen 41 kalorií. Skládá se totiž převážně z vody a sacharidů. Je také relativně dobrým zdrojem vlákniny. Mezi zástupce rozpustné vlákniny, která pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, patří pektin. Hlavními zástupci nerozpustné vlákniny v mrkvi je celulóza, hemicelulóza a lignin. Ty mohou snížit riziko zácpy a podporovat pravidelné pohyby střev.

V mrkvi je také obsaženo hned několik vitamínů a minerálů. Například vitamín A ve formě beta karotenu, ten podporuje dobrý zrak a je důležitý pro růst, vývoj a imunitní funkci. Dále je zdrojem biotinu neboli vitamínu H či vitamínu B, který hraje důležitou roli v metabolismu tuku a bílkovin. V mrkvi také nalezneme vitamín K1, který je důležitý pro koagulaci krve a podporuje zdraví kostí, či draslík nebo vitamín B6. Dalšími sloučeninami jsou karotenoidy, které jsou spojovány s lepší imunitní funkcí a sníženým rizikem mnoha onemocnění.

iZdroj fotografie: Pixabay

Za většinu zdravotních přínosů mrkve lze poděkovat právě karotenoidům, které mohou chránit hned před několika typy rakoviny, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a udržovat zdravé oči. Jako nízkokalorické jídlo mrkev také zvyšuje pocit plnosti, tím snižuje příjem kalorií, díky čemuž může být užitečnou potravinou při hubnutí. Mrkev z ekologického zemědělství by měla obsahovat nižší množství pesticidů než mrkve konvenčně pěstované, ale výživově by na tom měly být nastejno.

U některých lidí se ale může vyskytnout alergie na mrkev, která se projevuje brněním či svěděním úst, případně otokem krku. Jinak je mrkev perfektní zdravá potravina, ze které lze připravit i sirup proti kašli. Stačí vám k tomu půl kilogramu mrkve, voda a čtyři lžíce medu. Mrkev se umyje, uvaří do měkka a následně rozmixuje dohladka. Přidá se voda a med, důkladně se vše promíchá a dá do lednice. Pro dospělého člověka je vhodná dávka čtyř lžic denně.

Jaké recepty z mrkve máte nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Zobrazit další články