3 věci, které blokují vstřebávání vitamínu C. Dělá je většina z nás, i když nevědomky

Vitamín C hraje klíčovou roli v obranyschopnosti organismu. Pokud si však hlídáte jeho dostatečný příjem, dejte si pozor i na některé chyby, které mohou jeho využitelnost snížit.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vitamín C je ve vodě rozpustná živina s mnoha životně důležitými funkcemi v těle. Pomáhá posilovat imunitní systém, napomáhá tvorbě kolagenu a hojení ran a působí jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Výživová specialistka Jillian Kubala, MS, RD, vysvětluje, že na rozdíl od jiných živočichů si člověk nedokáže vitamín C sám syntetizovat. Proto ho musíte pro udržení dobrého zdraví získávat dostatek z potravin nebo doplňků stravy. Některé látky, které přijímáte, však mohou vstřebávání vitamínu C blokovat.

Zdroje vitamínu C

Nejlepším zdrojem vitamínu C je ovoce a zelenina. Je důležité si uvědomit, že vitamín C v potravinách se snadno ničí teplem, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ovoce

Jako první vás nejspíše napadnou citrusové plody, jako jsou citróny a pomeranče. Vitamín C však naleznete i v jiném ovoci, například v jahodách či kiwi. Nejlepším zdrojem vitamínu C jsou šípky, ale je potřeba je namočit přes noc do vlažné či studené vody a nechat je vylouhovat (nepřelívat horkou vodou), aby zůstal obsah vitamínu C zachován. Citróny obsahují 45 mg, grapefruity 40 mg, mandarinky 42 mg, pomeranče 50 mg, kiwi 71 mg a šípky 400 mg vitamínu C.

Zelenina

Pro někoho to může být překvapení, ale i zelenina je skvělým zdrojem vitamínu C. Naleznete jej například v paprikách, brokolici, rajčatech, hrášku či zelí. Zeleninu je opět nejlepší konzumovat tepelně nezpracovanou.

Co blokuje vstřebávání vitamínu C

Mnoho lidí se snaží hlídat stravu a užívat doplňky vitamínu C na podporu imunitního systému, zejména v období nachlazení a chřipky. Bohužel nemá  to moc smysl, pokud existují faktory, kterými sami bráníte vstřebávání tohoto vitamínu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kouření

Nikotin obsažený v tabákových výrobcích ovlivňuje metabolismus způsobem, který může bránit vstřebávání vitamínu C, nemluvě o mnoha způsobech, jakými mohou toxické látky v tabákovém kouři negativně působit na organismus. I když kuřáci užívají doplňky stravy s vitamínem C, mají stále nižší hladinu v krvi, protože každá cigareta spálí z těla 25-100 mg vitamínu C. Pokud tedy někdo kouří 10 cigaret denně, měl by standardně zvýšit příjem vitamínu C o 1 g, aby tento účinek neutralizoval.

Káva, cola, energetické nápoje, čaj

Tyto nápoje obsahují kofein v různém množství. Bylinné a ovocné čaje kofein neobsahují, takže se jich toto varování netýká. Problém u těchto nápojů tkví v tom, že kofein působí na organismus močopudně, a tím stimuluje vylučování vitamínů C a B. Pokud pijete kávu nebo jiné výše uvedené nápoje, užívejte vitamín C nezávisle na nich, a to s minimálně hodinovým zpožděním.

Pozor na horké nápoje

Pokud si do čaje přidáváte citronovou šťávu ve snaze zvýšit příjem vitamínu C, dejte si pozor na teplotu čaje. Vitamín C  se teplem rozkládá, nikdy ho tedy nepřidávejte do horkého čaje. Počkejte až čaj vychladne a přidejte citrón až nakonec. Totéž mimochodem platí o medu.

Jak doplňujete hladinu vitamínu C?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články