Ovoce i zeleninu neloupat. Slupka je truhlou skrytých vitamínů, za které tělo poděkuje

Někteří lidé potřebují mít veškeré ovoce i zeleninu před konzumací pečlivě oloupanou, jiní ji loupat odmítají. Odborníci nyní zveřejnili důvody, proč byste nic loupat neměli.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Konzumaci ovoce a zeleniny považuje většina lidí za zdraví prospěšnou, a to bez ohledu na to, zdali se jedná o oloupané či neoloupané potraviny. Ovšem na otázce, zdali je loupání zeleniny a ovoce nutné či dokonce žádoucí, se málokdo shodne. Většinou se lidé rozdělí na dva nesmiřitelné tábory, z nichž má každý z části pravdu. Aby ukončili letitý spor, rozhodli se vědci v několika studiích zhodnotit benefity a zápory (ne)loupání ovoce a zeleniny. Jejich závěry kvituje i dietoložka Jerlyn Jones.

Konzumace ovoce a zeleniny se slupkou je zdraví prospěšná

Na základě provedených, rozsáhlých studií dospěli vědci k závěru, že konzumace ovoce a zeleniny se slupkou poskytuje lidskému organismu více benefitů než potenciálních zátěží. Hlavním argumentem, kterým své zjištění podkládají, je identifikování vysokého obsahu živin ve slupkách. Slupky ovoce i zeleniny obsahují značné množství vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů – neloupané potraviny obsahují oproti těm oloupaným v některých případech až o 300 % více živin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Loupáním zeleniny snižujete obsah celkového množství vlákniny asi o třetinu

Kupříkladu neoloupané jablko obsahuje o 142 % více vitaminu A, o 115 % více vitaminu C, o 332 % více vitaminu K (je klíčový pro správnou činnost jater a při srážlivosti krve), o 19 % více draslíku a o 20 % více vápníku než to oloupané. Obdobně je na tom i zelenina – slupky obsahují až 31 % z celkového množství vlákniny obsaženého v zelenině. Vyšší obsah vlákniny ve slupkách rovněž napomáhá snížit pocit hladu a celkovou chuť k jídlu, což může vést i k redukci tělesné hmotnosti.

Přínosy jednoznačně převyšují možná rizika

Ovocné a zeleninové slupky obsahují rovněž značné množství antioxidantů (328x vyšší než v dužině). Antioxidanty jsou látky, jež přispívají k ochraně buněk před tzv. oxidativním stresem. A to tím, že neutralizují škodlivé volné radikály. Udržováním zdravých a funkčních buněk tak antioxidanty napomáhají snižování rizika rozvoje srdečních onemocnění, některých typů rakoviny a neurologických onemocnění (například Alzheimerovy choroby).

iZdroj fotografie: Depositphotos
Některé slupky se loupou kvůli své nedobré chuti, obtížné stravitelnosti či nejedlosti vždy

Kromě neoddiskutovatelných benefitů se ale s konzumací neoloupaného ovoce a zeleniny pojí i jisté riziko. Jedná se o zdraví škodlivé pesticidy. Ty, jak je potvrzeno, se koncentrují zejména ve slupkách. Omytím jednotlivých potravin sice snížíte výskyt reziduí pesticidů o 41 %, avšak daleko účinnější je jejich úplné oloupání (pesticidy odstraníte až z 80 %). K tomuto bodu je nicméně nutné podotknout, že množství reziduí pesticidů na ovoci a zelenině musí splňovat přísné limity, které zaručují neohrožení vašeho zdraví.  

iZdroj fotografie: Depositphotos
Slupku avokáda rozhodně nejezte

Mimo ovoce a zeleninu, jejichž (ne)loupání je předmětem leckdy vášnivých debat, existuje skupina potravin, která se loupe vždy. Jsou to zejména ty druhy zeleniny a ovoce, jejichž slupky jsou jedovaté, nepoživatelné či nedobré (například avokádo, meloun honeydew, celer, ananas, cibule, citrusy apod.).

Loupete ovoce a zeleninu nebo je konzumujete i se slupkou?

Zdroj: HealthLine

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Zobrazit další články