Příliš mnoho soli v jídle škodí, přesto doporučenou dávku majorita lidí překračuje. Jaké je ideální množství?

Sůl je důležitá ke správnému fungování organismu. Když jí je však ve stravě moc, způsobuje i horší věci než jen velkou žízeň.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bez soli žít nelze. Podílí na vzniku elektrolytů, které zprostředkovávají přenos nervových vzruchů. Staré pořekadlo ale říká, že všeho moc škodí. A platí to i v tomto případě. Podle názoru lékařů je přílišná konzumace soli spojená se vznikem celé řady různých druhů civilizačních nemocí, které spolu na první pohled vůbec nijak nemusejí souviset. A právě sůl je jejich společným jmenovatelem. Před účinky její přílišné konzumace varuje i doktor James P. Donovan, který se výzkumu vlivu sodíku na zdraví věnuje už mnoho let.

V malém prospívá, ve velkém škodí

Bílé zlato – bílý jed. Obě přezdívky si vysloužila jediná prostinká substance, jejíž chemický název zní chlorid sodný, v obecném jazyce též kuchyňská sůl. Jak už chemický název napovídá, tato bílá krystalická látka s typicky slanou chutí se skládá přibližně ze 40 procent sodíku a 60 procent chlóru. Obě látky zvlášť jsou pro tělo ve vyšších koncentracích škodlivé. Bez nich ale žít rovněž nelze.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Různé druhy soli mají různý poměr obsažených látek. A tak jsou některé zdravější než jiné.

Sodík je nutný pro správnou funkci svalů a nervů jakožto součást právě elektrolytů, zatímco chlór se stará o správnou rovnováhy vody a minerálů. Za zdravou dávku lékaři považují množství odpovídající zhruba jedné zarovnané čajové lžičce čisté soli za den. Pakliže solíte více, zahráváte si se svým zdravím. Už krátkodobé požití vysokého množství soli se totiž na funkci těla spolehlivě projeví.

Přemíra soli v jednom jídle vám zvládne zvýšit tlak

Už jednorázový příjem vyššího množství soli, ať už v jednom jídle nebo během jednoho dne, je na vašem těle okamžitě znát. Ihned se objeví následující příznaky:

  1. Zadržování vody ve tkáních
    Jakmile sníte více soli naráz, za nedlouho se začnete cítit jaksi odulí, oteklí a nafouknutí. Zejména se to projevuje na vzhledu obličeje, kotníků a rukou a děje se to proto, že ledviny se snaží udržet přesný poměr sodíku a vody v těle. Čím více sodíku přijmete, tím více vody proto musejí ledviny v těle uchovat. Je to prosté.
  2. Zvýšení krevního tlaku
    To souvisí se zadržováním vody ve tkáních, které bobtnají jako nacucaná houba. A proto je pro cévy v těle méně místa, a tudíž vzrůstá tlak krve. Kromě toho zvyšování tlaku v závislosti na množství soli souvisí i se zvýšenou citlivostí danou jednak geneticky a jednak hormonálně. Účinky pak zesiluje také stárnutí či obezita. Tyto faktory vysvětlují, proč strava bohatá na sůl automaticky nevede ke zvýšení krevního tlaku u každého člověka.
  3. Intenzivní žízeň
    Protože tělo potřebuje přijmout více vody k udržení správného poměru sodíku a vody, je zapotřebí tekutiny nějak doplnit. A tak tělo spustí mechanismus žízně, který má za úkol je doplnit. Dejte ale pozor, může dojít i k opačnému efektu, a sice že tělo nebude schopné přijímat vodu po jídle. To je znak toho, že hladina soli je nad bezpečnou úrovní, což lékaři označují jako hyperatrémii, kdy dochází ve snaze o naředění sodíku k vylučování vody z buněk. Další symptomy jsou neklid, poruchy dechu a nespavost.
iZdroj fotografie: Pixabay
Akutní zvýšení krevního tlaku může vést u některých lidí k infarktu či mozkové mrtvici. Proto může být nadměrné solení i životu nebezpečné.

Dlouhodobé nadužívání soli může přivodit i rakovinu

Když se podíváte na výčet zdravotních obtíží při jednorázovém překonání přiměřené dávky soli, určitě si řeknete, co tedy s tělem udělá její nadmíra dlouhodobě. Faktem je, že pro organismus je to enormní zátěž. Protože je ale lidské tělo velmi důmyslný stroj, dokáže se dlouho bránit, než se důsledky projeví naplno.

iZdroj fotografie: Depositphotos
I jednorázové překročení denního maxima soli znatelně zvyšuje krevní tlak.
  1. Chronická hypertenze
    Jakmile je soli v jídle mnoho dlouhodobě, krevní tlak už nelze jen tak udržet na uzdě. Nebezpečí ještě vzrůstá u lidí starších ročníků a u těch, kteří trpí obezitou. Naopak, léčba je v tom případě celkem nasnadě: stačí snížit podíl soli ve stravě a – voila – tlak je zase jako zamlada!
  2. Rakovina žaludku
    Studie provedená na více než 268 tisících účastníků naznačuje, že lidé, kteří konzumují v průměru kolem 3 gramů denně (což je polovina maximální doporučené denní dávky), mohou mít až o 68 % vyšší riziko vzniku rakoviny žaludku ve s rovnání s těmi, kteří soli konzumují denně jen okolo 1 gramu. Mechanismu působení soli na vznik rakoviny nicméně dosud není plně pochopen a popsán.
  3. Srdeční choroby a předčasná smrt
    Některé studie naznačují, že vysoký příjem soli způsobuje zvýšení krevního tlaku a kornatění cév. Tyto změny mohou vést k vyššímu riziku vzniku chronických i akutních onemocnění srdce a k předčasnému úmrtí v jejich důsledku. Jiné studie ale tento vliv popírají.
iZdroj fotografie: PxHere
Bramborové hranolky bývají jedním z nejslanějších pokrmů v našem jídelníčku.

Předávkování je nepravděpodobné

Předávkování soli je sice možné, ale v praxi nepříliš časté. Akutní otrava solí by vyžadovala konzumaci kolem 0,5 až 1 gram na 1 kilogram tělesné hmotnosti. Člověk vážící 70 kilogramů by tedy musel sníst asi 2 až 4 polévkové lžíce (35 až 70 g) soli naráz, aby otravy docílil, což je vzhledem k chuti této látky vysoce nepravděpodobné.

Některým lidem ale stačí i o poznání méně. Ti, kteří prodělali srdeční selhání anebo mají nemocná játra či ledviny, mohou zemřít i o požití více než 10 gramů čistého sodíku denně, což odpovídá asi 25 gramům soli. Podle výzkumů přitom průměrný člověk denně sní okolo 9 až 12 gramů soli za den, čemuž výrazně přispívají průmyslově zpracované potraviny.

Hlídáte si svůj příjem soli, nebo doufáte, že to tak nějak vyjde?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články