Vyplatí se jíst zmrzlinu během letních dnů? Odborníci mají jasný názor, díky kterému si už zmrzlinu ve vedru nikdy nedáte

Tropické dny prostě svádějí k tomu, dát si alespoň kopeček zmrzliny. Je nenahraditelná, i když nás ve skutečnosti vůbec neochladí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Konzumování zmrzliny v horkých letních dnech může napáchat víc škody než užitku. Ať už jde o tající italskou lahůdku nebo ledový sorbet, zmrzlina je oblíbená v každé části světa a u všech věkových kategorií. Zvláštní je, že studené podněty na kůži od přírody nesneseme a probouzejí v nás pocit nepříjemné zimy. Pokud ale něco studeného konzumujeme ústy, dochází k příjemným pocitům, a mimo jiné také zahnání pocitu žízně. 

Zmrzlina nás naopak více zahřeje

Možná vás překvapí, že odborníci doporučují konzumovat zmrzlinu spíše v chladných dnech. V létě byste si podle nich měli dát raději horký nápoj nebo chilli. Ačkoli nás totiž zmrzlina na chvíli ochladí, může poté zapříčinit pocit ještě většího horka. Zmrzlina je totiž pro tělo potravina náročná a pocit osvěžení je pouze krátkodobý. Ve skutečnosti je těžce stravitelná kvůli obsahu velkého množství cukrů, tuků a bílkovin. 

iZdroj fotografie: Pexels

Člověk je teplokrevný tvor, což znamená, že ať je venku jakékoli počasí, reguluje naše tělo stále stejnou tělesnou teplotu. Potravu pak rozkládá na jednotlivé důležité živiny a ty jsou rozneseny do celého těla a vstřebány. Kvůli výše zmíněnému složení zmrzliny musí naše tělo produkovat víc tepla, aby ji bylo schopno strávit. Možná jste již postřehli, že po této sladké neřesti máte chuť zapnout klimatizaci na plné obrátky. Pokud tedy zmrzku, dejte si raději menší množství. 

Jak se tedy účinně ochladit

Nejlépe nějakou zdravou variantou s minimem přidaných cukrů či tuků. Uspokojí vás také, ale pro vaše tělo nebude tak náročné je metabolizovat, a tím pádem se pak nebudete ještě více zahřívat. K ochlazení může dopomoci mnohem efektivněji právě horký čaj nebo polévka, kdy se sice následně zpotíme, ale právě tím dojde k ochlazování přes kůži. Lidé, kteří žijí v horkém podnebí, to dobře vědí. Proto si v Mexiku dopřávají pikantní salsu a ve Vietnamu jedí polévku pho.

iZdroj fotografie: Pexels

Jenže zmrzlina je prostě zmrzlina. A samozřejmě úplně nejkvalitnější je ta domácí. Připravíte ji snadno i bez zmrzlinovače. Můžete dokonce zapojit děti, aby si samy vyrobily své nanuky. Postačí dát do mísy ingredience, které máte ve zmrzlině nejraději. Tvaroh, smetanu, ovoce, čokoládu či vanilkový lusk. Podle jakéhokoli receptu umixujte nebo jen smíchejte dohromady a přelijte do formiček na nanuky nebo do misky, kterou následně uskladníte na několik hodin v mrazáku. 

Zdroj: SBS

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články