Trpíte obezitou, problémy s klouby či krevním tlakem? Špetka nastrouhané pecky avokáda svede zázraky, už ji nikdy nevyhodíte

Pokud máte rádi avokádo a dopřáváte si tuto potravinu pravidelně, nevyhazujte její semena. Mohou se vám totiž hodit mnohem víc, než možná předpokládáte.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Avokádo patří mezi doslovné super potraviny, které se v naší kuchyni ani domácnosti rozhodně neztratí. Obsahuje celou řadu prospěšných látek a také výrazné procento zdravých tuků. Svým složením se tedy výrazně podílí na lidském zdraví a podpoře správného chodu celého organismu. Co jste ale možná netušili, je fakt, že stejně užitečná je také avokádová pecka, jejíž osud však většinou skončí v koši či na kompostu. Rozhodně se však vyplatí ji nevyhazovat.

Superpotravina jménem avokádo

Ačkoliv si nejspíš většina lidí myslí, že je avokádo velice zdravou a výživnou zeleninou, jedná se mylnou domněnku. Avokádo je totiž plodem hruškovce přelahodného a oficiálně se tak jedná o ovoce. Je to však jen drobnost v poměru k tomu, co tato téměř zázračná surovina umí a jaké výhody pro lidské tělo má. I když se ale jedná o exotický kousek, v dnešních supermarketech jej najdeme poměrně snadno a jeho účinky si můžeme otestovat v pohodlí domova.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Avokádo je totiž plodem, který má téměř dokonalé výživové hodnoty a skvěle se tak hodí i do dietní stravy. Se svým vysokým obsahem zdravých tuků, vitamínů a stopových prvků totiž dodá tělu vše, co potřebuje. Navíc také výborně chutná a pošmáknou si tak i opravdoví gurmáni. Kromě toho můžete dužinu avokáda využít na výrobu tělových, pleťových či vlasových masek, a dopřát si tak prvotřídní přírodní péči. Jako odpad vám tak zůstane jen slupka a semeno. To má však také řadu výhod a nevyplatí se jej vyhazovat.

Pecka, která se vyplatí

Ačkoliv většina lidí využije pouze avokádovou dužinu, byla by velká škoda vyhazovat pecku, která se v jejím jádru nachází. Ta má totiž, podobně jako celý plod, řadu výhod a lze ji využít hned na několik způsobů. Nejdřív si ji však musíte správně připravit. Nejedná se o nic těžkého a celou přípravu budete mít během chviličky hotovou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Avokádové semeno nejdříve řádně omyjte od zbytků dužiny a oloupete z něj tenkou hnědou vrstvičku, která chrání jeho povrch. Poté tuto pecku (nejlépe pokud jich máte více) najemno nastrouhejte pomocí struhadla a na závěr pečte asi hodinu při nízké teplotě. Hmota tímto způsobem krásně proschne a je tak připravená na další použití.

Kosmetické účinky avokádové pecky

Avokádová pecka, přestože ji mnozí vyhazují, patří mezi naprosto dokonalé části tohoto výživného ovoce. Stejně jako celý plod je totiž obsahuje celou řadu antibakteriálních a detoxikačních látek, vitamínů a živin, které si hravě poradí s akné a jinými pleťovými potížemi, mastnými vlasy, lupy a také se suchou a podrážděnou pokožkou.

Čistící a vyživující peeling

Občas naše pleť nepotřebuje nic jiného než jednoduše pořádně očistit od každodenních nečistot, částeček odumřelých buněk a mnohých dalších složek. K tomu se dokonale hodí přírodní peeling, který všechny tyto nešvary odstraní a pleť krásně vyživí a prokrví, takže tím podpoří přirozenou tvorbu nových buněk a také posílení celé pokožky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro přípravu takového peelingu smíchejte požadované množství nastrouhaných avokádových pecek společně s kvalitní mletou kávou v poměru 1:1. Přidejte špetku mořské soli a pár kapek kokosového oleje. Celou hmotu poté řádně promíchejte a pomocí prstů či štětečku krouživými pohyby naneste na čistou pokožku. Řádně peeling vmasírujte a nechte zhruba 5-10 minut působit. Nakonec pleť opláchněte vlažnou vodou.

Vysušující krém na akné

Pro většinu žen není téměř nic horšího, než když se jim na pleti vytvoří nevzhledné pupínky, tedy velké červené tečky, s bílou čepičkou. Ty dokážou hravě zkazit celý dojem a snadno sníží sebevědomí. Většinou se však jedná o jev, který se tvoří na mastnějších částech pokožky a není tedy jednodušší řešení než tyto oblasti vysušit. Nejlépe však přirozenou cestou bez zbytečných chemikálii.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud vás tedy trápí akné, vytvořte si vlastní vysušující krém, čistě z přírodních složek. Potřebovat budete opět nastrouhané avokádové semeno, které po troškách smíchejte s teplou vodou, dokud nezíská konzistenci pasty. Přidat můžete také několik kapek přírodního čajového oleje a máte hotovo. Vzniklý krém poté naneste na místa postižená pupínky a nechte působit 5-7 minut. Poté krém setřete suchým ručníkem nebo kapesníkem.

Vyživující obličejová maska

Další pravidelnou součástí v péči o váš obličej a pleť by měla být také vyživující maska. Ta totiž vašemu obličeji přinese potřebnou výživu, zklidnění podrážděných míst a také hydrataci. Celá pleť pak bude mnohem lépe dýchat, bude zdravější, silnější a mnohem méně náchylná k různým druhům poškození nebo podráždění.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro výrobu masky smíchejte celou nastrouhanou avokádovou pecku společně s trochou práškového jílu, lžící teplé vody a lžičkou kokosového oleje. Vše pečlivě smíchejte tak, aby vznikla středně hustá a mírně lepivá hmota. Tu poté naneste na obličej (vyhněte se oblasti očí a úst) a nechte působit 15 minut. Celý obličej následně opláchněte vlažnou vodou a péči završte přírodním hydratačním krémem.

Oplachovatelná maska na vlasy

Vlasy jsou tou částí těla, na kterou, byť se to nezdá, je každý den vyvíjen nemalý tlak. Jedná se o změny počasí i teplot, sluníčko, různé vlasové přípravky, tepelné úpravy a mnoho dalšího. Důsledkem toho může docházet k jejich oslabování, které může mít různé příznaky. Přílišné maštění, vznik lupů, celkové podráždění atd. Proto je dobré, dopřát jim občas přírodní péči a jakési odlehčení v podobě masky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pro výrobu oplachovatelné masky budete potřebovat 300 ml vroucí vody, tři nastrouhané avokádové pecky a 200 ml vody po vaření rýže. Nejdříve ve vroucí vodě povařte nastrouhaná avokádová semena, celou směs poté přefiltrujte a na závěr přidejte vodu, která vám zůstala po vaření rýže. Směs naneste na celé vlasy, nechte několik minut působit, a na závěr smyjte vlažnou vodou. Opakujte dva nebo třikrát za týden.

Avokádová pecka jako doplněk stravy

Přestože avokádo jako takové je pro naše tělo dosti výživné, obsahuje jeho semeno některé látky, které v dužině nenajdeme. Stejně jako i u kosmetického využití, také pro konzumaci je nutné avokádovou pecku upravit do strouhané a následně pečené podoby. Kdy však po tomto výživném doplňku stravy sáhnout?

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nejlépe v případě, trpíte-li obezitou, aterosklerózou nebo máte-li problémy s krevním tlakem. Avokádovou pecku však lze konzumovat také jako prevenci před různými nemocemi, zejména v období viróz a nachlazení, například právě na podzim. Díky svým vysoce antibakteriálním a detoxikačním účinkům tělo zbavuje škodlivých bakterií a toxinů, ale i volných radikálů, které mohou způsobovat přibírání na váze.

Dokonalé doplnění salátů

Jednou z nejlepších možností, jak si nastrouhané avokádové pecky vychutnat, jsou saláty. Ať už zeleninové či ovocné, stačí přidat trošku avokádového prášku, a rázem získají zcela jiný nádech. Nebojte se experimentovat a vytvořte si tak chutnou, zdravou a výživnou bombou, která bude mít pro vaše tělo jen samé přínosy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Chutné a zdravé smoothie

Pokud milujete smoothie a zdravou stravu, je načase vyzkoušet nový recept. V mixéru si smíchejte 2 šálky mandlového mléka, banán, celer, hrst špenátu a jednu lžičku prášku z avokádové pecky. Vše pořádně rozmixujte a promíchejte a užijte si dokonalé spojení těchto chutí. Pokud však preferujete jiné recepty na tento lahodný nápoj, nebojte se je vyzkoušet s trochou avokádového prášku. Ten však může být malinko hořký, a tak jej vhodně zkombinujte s něčím sladším, co vám bude chutnat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Výživná krémová polévka

Není nad zdravé polévky, a tak jsme vyzkoušeli také tu s troškou avokádového prášku. V hrnci si na trošce olivového oleje osmahněte cibuli, přidejte dužinu z jednoho avokáda a asi 15 dcl zeleninového vývaru. Přidat můžete také jednu smetanu na vaření, špetku soli, koření a mletého česneku. Polévku povařte, rozmixujte v mixéru a přidejte špetku nastrouhané avokádové pecky na posypání.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Používáte doma avokádové pecky? Své tipy a postřehy nám dejte vědět do komentářů.

Zdroj: Brightside

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Autor článku

Šimon Dvořák

Zobrazit další články