Už jste o ní slyšeli? Výhody ajurvédské triphaly jsou nepopiratelné. Zde jsou hlavní důvody, proč byste ji měli denně konzumovat

Triphala je bylinná směs, kterou zmiňuje ajurvéda kvůli jejím silným vlastnostem. Používá se k léčbě již více než 1000 let. Nyní je stále oblíbenější.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Triphala může být konzumovaná v prášku nebo jako potravinový doplněk k léčbě několika onemocnění – od žaludečních problémů až po problémy se zuby. Kromě toho mnoho lidí také věří, že podporuje dlouhověkost a zlepšuje celkové zdraví. Triphala v překladu znamená tři plody. Jmenuje se tak proto, že bylinná směs je vyrobená ze tří plodů.

Z čeho se skládá triphala

Triphala je složená z angreštu indického, černého myrobalanu a haritaki. Je považovaná za polyherbal lék. To znamená právě to, že se skládá z několika léčivých bylin. V ajurvédských léčivech jsou polyherbální přípravky oblíbené. Lidé totiž věří, že kombinace synergických bylin má za následek zvýšení terapeutických účinků a přínosů. Pojďme se blíže podívat na složení triphaly a její vliv na naše zdraví.

iZdroj fotografie: Pixabay

Obsahuje angrešt indický, který je bohatý na antioxidanty, vitamín C, aminokyseliny, třísoviny, emblikol, kurkuminoidy, rutin a sloučeniny jako fenoly. Angrešt může odstranit toxiny z těla, regulovat zdraví slinivky, udržovat silné vaše kosti a řídit hladinu cholesterolu. Myrobalan je známý také jako bibhitaki. Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a udržuje svaly a kosti zdravé a silné. Je nabitý živinami. Obsahuje kyselinu gallovou, kyselinu ellagovou, třísloviny, flavonoidy a lignany.

Může pomoci s mnoha obtížemi

Poslední bylinou, kterou obsahuje je haritaki. Je to ovoce plné antioxidantů. Navíc má protizánětlivé vlastnosti. Najdete v něm fytochemikálie a s oblibou je používaná k léčbě zažívacích potíží jako je například zácpa. Triphala jako celek je účinný detoxikátor. Pomáhá vyplavovat toxiny ze žaludku i tlustého a tenkého střeva. Směs navíc působí jako tonikum tlustého střeva. Pomáhá při posilování a tonizace střeva, které udržují trávicí systém zdravý.

iZdroj fotografie: Pixabay

Odborníci také díky studiím zjistili, že tato ajurvédská směs se osvědčila v omezování růstu rakovinotvorných buněk. Sloučenina v něm přítomná může inhibovat růst lymfomu. Sloučeniny v triphale zabraňují chronickým onemocněním. Pravidelná konzumace této bylinné směsi snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky, artritidy a předčasného stárnutí. CHránit vás může také před tvorbou zubního plaku či zánětu dásní. Mimo jiné může zlepšit kvalitu pokožky a dobře funguje jako léčba stresu či úzkosti.

Zdroj: Timesofindia

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články