Mnoho lidí začne řešit imunitu, až když onemocní. Mnohem důležitější a pro tělo přínosnější je ale podporovat funkci imunitního systému soustavně a nemocem předcházet.
Posílení obranyschopnosti neobnáší žádné zázračné triky, naprostým základem je obecně zdravý životní styl, vysvětluje zdravotní sestra Debra Rose Wilson, Ph.D. Tělo neustále pracuje na tom, aby se udrželo zdravé, a k tomu potřebuje následující příhodné podmínky. Ty se hodí pro lidi všech věkových kategorií, výsledky se rychle projeví.
- Vyvážený jídelníček – založený na opravdových potravinách, jako je maso, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy a semínka.
- Dostatečná hydratace – spolu s vodou se z těla vyplavují škodlivé látky. Upřednostňujte pití čisté vody a neslazených čajů.
- Přirozený pohyb – není nutné cvičit, ale udržovat se aktivní. Aktivitou se uvolňují endorfiny, odbourává se stres a posiluje imunita.
- Odpočinek a spánek – důležitá je rovnováha mezi aktivitou a odpočinkem.
- Práce se stresem – neustálé uvolňování stresových hormonů snižuje jejich účinnost při boji s infekcí. Eliminujte nadbytečné stresové situace, ale běžnému každodennímu stresu se nevyhýbejte, raději se naučte s ním pracovat.
- Omezení škodlivých látek – škodlivé látky v potravinách, ovzduší nebo v používaných přípravcích zhoršují imunitní odpověď organismu. Konkrétně kouření prokazatelně snižuje odolnost dýchacích cest, které jsou pak náchylné k nemocem.
- Dodržování hygienických zásad – efektivní mytí rukou před jídlem a přípravou jídla, po použití toalety nebo před každou činností, při které dojde ke kontaktu s cizími lidmi.
- Eliminace kontaktu s nemocnými osobami
Pro zvýšení odolnosti organismu a efektivnější předcházení nachlazení je ideální zaměřit se na dostatečný příjem následujících látek.
Vitamín D
Vitamín D je jedním z nejdůležitějších látek pro správně fungující imunitní systém. Nejlepším zdrojem je ultrafialové sluneční záření, při němž se vitamín D tvoří přímo v kůži. V zimních měsících je dobré využít menších, ale také dobrých potravinových zdrojů. Těmi jsou hlavně živočišné potraviny, jako například tučné ryby, vaječné žloutky, játra a tučné mléčné výrobky. Méně využitelná forma D2 se nachází v rostlinných potravinách.
Antioxidanty v čele s vitamínem C
Pro ještě větší posílení imunity zařaďte do stravy potraviny bohaté na antioxidanty a antimikrobiální látky. Jsou to zejména zelená zelenina, bobulovité ovoce, ořechy a semínka, kakao, zázvor nebo česnek. Jezte duhu – to znamená co nejvíce barev zeleniny a ovoce, protože každá barva obsahuje jiné prospěšné látky. Obzvláště účinný přírodní vitamín C naleznete hlavně v brokolici, květáku, růžičkové kapustě, paprice, rajčatech, pomerančích a dalších citrusech.
Minerál zinek
Zinek se v těle účastní mnoha důležitých reakcí, včetně těch imunitních. Zaměřte se na potraviny bohaté na zinek. To je především maso a ryby, ale i některé rostlinné potraviny jsou jeho dobrým zdrojem. Patří k nim luštěniny, mléčné výrobky, vejce, ořechy a semínka nebo ovesné vločky.
Probiotika a prebiotika
Základem správně fungující imunity je zdravý střevní mikrobiom, který musí být dobře živen, aby bylo přítomno více dobrých bakterií na úkor špatných. Kromě zdravého stravování je ideální doplňovat střevům probiotika, tedy právě prospěšné bakterie. Jejich zdrojem jsou fermentované potraviny, jako jsou zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina nebo kombucha. Nejlepší výživou pro střevní mikrobiom jsou prebiotika. Těmi je veškerá nestravitelná vláknina, jejíž dobrým zdrojem jsou například cibule, česnek, chřest, lněná semínka nebo kořen čekanky.
Zelený čaj
K čisté vodě zařaďte občas do svého pitného režimu zelený čaj. Obsahuje aminokyselinu L-theanin, která zlepšuje imunitní odpověď organismu a podporuje tvorbu bílých krvinek.