5 snídaní, které doslova vycucají veškerou energii. Češi je přitom řadí mezi své nejoblíbenější

Pokud vydatně snídáte, ale stejně jste již před obědem unavení, je možné, že  si vybíráte k snídani špatná jídla. U těchto pěti potravin lidé chybují nejčastěji.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud jste vyčerpaní už po příchodu do práce, stojí za to se zamyslet nad tím, čím je to způsobeno. Jak vysvětluje nutriční specialista Natalie Olsen, R.D., příčinou může být přepracování, nedostatek spánku, stres nebo dokonce špatná výživa. Poslední zmiňované položce lze při troše pozornosti poměrně snadno pomoci, stačí vynechat pár snídaňových prohřešků, abyste zůstali plní energie po celý den.

Únava a strava

Nejen nedostatek spánku a jeho špatná kvalita mohou způsobit, že se budete cítit neustále unavení a vyčerpaní. Jednou z příčin vyčerpání může být i vaše snídaně. Ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Tělo potřebuje po noci hladovění dočerpat energii, aby mohlo správně fungovat. Pokud snídani tedy vynecháváte nebo odbýváte, je větší pravděpodobnost, že budete unavení dříve než lidé, kteří zdravě snídají.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vydatná zdravá snídaně plná živin je velkou vzpruhou pro hladinu energie. Taková snídaně obsahuje kvalitní sacharidy, bílkoviny a tuky. Následující jídla jsou pro Čechy typickou snídaní. Pokud je to ovšem možné, vynechejte následující potraviny. 

1. Sladké pečivo

Pokud snídáte muffiny nebo koblihy, budete k obědu téměř jistě mnohem unavenější než po zdravější snídani. Pečivo je sice chutné, ale bez dodatečné vlákniny a bílkovin může přispívat k denní únavě. Rafinované sacharidy v podobě cukru vám sice rychle dodají energii, ale nepomohou vám zůstat dlouho sytí a plní energie.

2. Energetické nápoje

Je to sice zvláštní, protože energetické nápoje vás mají povzbudit, ale ve skutečnosti za to později během dne zaplatíte. To platí zejména pro energetické nápoje s vysokým obsahem přidaného cukru. 

Energetické nápoje obecně poskytují krátkodobý příliv energie díky kofeinu, ale bez pomalu stravitelných složek, jako jsou vláknina a bílkoviny, se brzy dostaví energetický kolaps, což znamená, že můžete být mnohem unavenější než před vypitím energetického nápoje.

iZdroj fotografie: Depositphotos

3. Džusy bez dužiny

Čerstvě vymačkané pomeranče mohou vašemu tělu jen prospět, ještě lépe, když je nebudete jíst v odšťavněném stavu. Džus však může být pro vaše tělo stejně sladkou pochoutkou jako pečivo. Džus sám o sobě není v žádném případě špatný, stoprocentní ovocná šťáva obsahuje vitamíny a minerály, ale je ochuzen o vlákninu, která se obvykle nachází v celém ovoci.

Proč je to tak důležité? Bez vlákniny se cukr v nápoji rychle vstřebává, což vede ke znatelnému přílivu energie. To, co však jde nahoru, musí jít dolů, takže pravděpodobně dojde i k rychlému poklesu energie, což může přispět k polední únavě.

4. Obiloviny s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem vlákniny

Některé cereálie, müsli a granola mohou být stejně sladké jako kousek dortu. A tento typ snídaně není vhodný pro někoho, kdo pracuje na udržení energie. Obiloviny s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem přidaného cukru mohou způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi a její následný rychlý pokles, což vede k polední/odpolední únavě.

Snažte se vybírat cereálie s alespoň 5 gramy vlákniny (a méně než 8 gramy přidaného cukru) na porci. Můžete také zkusit přidat do ranního jídla chia semínka nebo ovoce, abyste získali více vlákniny, nebo přidat mandle a mléko, abyste do těla dostali další bílkoviny a tuky a zasytili se.

5. Bílý chléb s nízkým obsahem vlákniny

Toasty mohou být skvělou volbou k snídani, jen je nedělejte z bílého chleba, ale z celozrnného chleba bohatého na vlákninu. Rafinované sacharidy s nižším obsahem vlákniny (jako je např. právě bílé pečivo) mohou přispívat ke ztrátě energie, zejména pokud nejsou kombinovány s jinými zdroji vlákniny nebo bílkovin. Je to opět proto, že rafinované sacharidy obsahují méně vlákniny, která by udržovala stabilní hladinu cukru v krvi a zasytila břicho.

Celozrnné sacharidy (např. celozrnný chléb) obvykle obsahují více vlákniny než jejich rafinované protějšky – a víme, že potraviny bohaté na vlákninu mohou zpomalit proces trávení a oddálit vyprazdňování žaludku, což vede k pocitu sytosti. 

Co nejraději snídáte?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články