Vyzrajte na žaludeční vředy a zklidněte rozohněnou žáhu. Osvědčenými pomocníky jsou ananas, brambory či citron

Základem léčby žaludečních vředů a podobných problémů se zažívacím ústrojím je konzumace správných potravin. Tyto byste rozhodně neměli vynechat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Žaludeční vředy, záněty žaludku a další zažívací potíže bývají zpravidla důsledkem nadměrné kyselosti v těle, které silně ovlivňuje trávicí systém. Jak říká odbornice Amy Richter, je velmi důležité, abyste v případě těchto onemocnění nejprve dopřáli vašemu tělu správné potraviny, které vám nadměrnou kyselost v těle pomohou účinně odbourat. 

Nadměrná kyselost v organismu

Nadměrná kyselost v lidském těle ovlivňuje trávicí systém, dráždí ho a mnohdy jej také dokáže nepěkně poškodit. V důsledku toho pak může docházet k rozvoji bakterií, jako je například Helicobacter pylori – hlavní příčina mnoha žaludečních onemocnění, včetně gastritidy a žaludečních vředů. S léčbou tohoto problému vám však dokáže pomoci řada potravin, z nichž ty nejlepší můžete najít níže.

1) Sladký a voňavý ananas

Ananas je lehké a velmi chutné ovoce, které se do celého světa dováží z tropických krajin a které je jedním z nejlepších pomocníků v boji proti zažívacím či žaludečním potížím. Svou oblibu si získal především pro své hojné množství vlákniny a vynikající vlastnosti pro dobré trávení.

2) Obyčejné brambory

Pokud vás pálí žáha nebo je s vaším žaludkem něco v nepořádku, měli byste také zkusit sáhnout po bramborách. Ty jsou totiž silným přírodním antacidem, které účinně pomáhá tyto problémy léčit, a dokonce jim předcházet. Brambory stačí i s jejich slupkou uvařit, a následně vodu, ve které jste je vařili, použít jako léčivý nálev.  

iZdroj fotografie: Pixabay

3) Kyselý citron

Přestože je toto citrusové ovoce dobře známo pro svou nevídanou kyselost, paradoxně dokáže nadměrnou kyselost těla neutralizovat a pomoci vám tak zbavit se veškerých zažívacích problémů. Kromě toho vám také dodá do těla dostatek vitamínu C, který účinně podpoří obranyschopnost vašeho imunitního systému. Citron můžete přidat jak do nápojů, tak i do vašich oblíbených jídel ve formě koření.  

4) Blahodárný celer

Přestože celer spadá do méně známých druhů zeleniny, které lidé na svých talířích vidí jen málokdy, jde o vynikající potravinu plnou vitamínu C a stopových prvků, včetně železa, hořčíku a draslíku. V případě, že jej tedy zařadíte do svého jídelníčku, můžete těžit z jeho pozitivních účinků na zažívání a ulevit si tak od bolestí žaludku nebo žaludečních vředů. Přidávat jej můžete do vývarů, ale skvěle chutná také zasyrova, například v salátech.

5) Potraviny bohaté na probiotika

Pokud máte potíže se zažíváním, rozhodně byste neměli zapomínat na potraviny plné probiotik, jako je například kefír nebo kombucha. Ty podporují růst užitečných bakterií, čímž také podporují zdravé a rychlejší trávení. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

6) Smoothie s bramborami a olivovým olejem

Jedním z osvědčených prostředků pro odbourání žaludečních vředů a pálení žáhy se osvědčilo také smoothie s bramborami a olivovým olejem, které je silným alkalickým a protizánětlivým prostředkem. Stačí pouze smíchat půl sklenice vody se šťávou z poloviny malé syrové brambory a dvěma lžícemi olivového oleje a nápoj konzumovat po dobu 9 dnů.

7) Nezapomínejte se stravovat s mírou 

Pokud trpíte překyselením organismu, měli byste se snažit za každou cenu vyhýbat smaženým, pálivým a silně kyselým potravinám, včetně kávy, rajčat a některých ovocných džusů. Ty totiž mohou ještě více zatěžovat trávicí systém a váš stav tak akorát zhoršit.  

Jak řešíte své žaludeční potíže vy? 

Zdroj: Healthline, Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články