Stop chemickým doplňkům stravy, doplňte bílkoviny z osvědčených přírodních zdrojů

Nadbytek i nedostatek bílkovin může způsobit řadu zdravotních problémů. Zařaďte do jídelníčku zeleninu, která zajistí, aby byl váš příjem bílkovin vyvážený.

i Zdroj fotografie: Depsitphotos
                   

Zajímá vás, zda přijímáte dostatek bílkovin? Pravděpodobně jich jíte příliš mnoho – údaje naznačují, že mnozí lidé konzumují dvakrát více bílkovin, než potřebují. Příliš mnoho bílkovin bylo spojeno s osteoporózou, onemocněním ledvin, vápníkovými kameny v močových cestách a některými druhy rakoviny. Jejich nedostatek způsobuje otoky, únavu a poruchy imunity. Ideální je tedy přiměřený příjem bílkovin, například i ze zeleniny.

Brambory

Střední brambora má méně než 150 kalorií, prakticky žádný tuk, téměř 4 gramy bílkovin a 5 gramů vlákniny. Výzkumy ukazují, že konzumace brambor pomáhá delšímu pocitu nasycení. To je způsobeno právě obsahem bílkovin a vlákniny. Jedna studie dokonce zjistila, že vařené brambory mají nejvyšší skóre v „indexu sytosti“ ze všech potravin.

iZdroj fotografie: Pixabay

Brokolice

Jeden šálek této lahodné zeleniny (vařené) obsahuje téměř 4 gramy bílkovin. Brokolice je navíc nabitá vitamínem C, což je živina, která zajišťuje správnou funkci imunitního systému. A jako bonus je brokolice bohatá na vápník a je plná vlákniny. Díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch. Draslík má příznivé účinky na správnou činnost srdeční. Konzumací brokolice také podpoříte trávení, metabolismus a krvetvorbu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kapusta

Jedna porce (asi 1 ½ šálku) kapusty má 4 gramy bílkovin a pouhých 50 kalorií, skvěle se tedy hodí při redukci váhy. Tato zelenina je také bohatá na fytonutrienty obsahující sloučeniny síry, které mohou pomoci chránit před rakovinou. Chcete-li zachovat živiny, strukturu a chuť kapusty, zkraťte dobu vaření na minimum. Jednoduše ji opláchněte, nakrájejte a přidávejte do jídla.

Růžičková kapusta

Jen jeden šálek dušených růžiček poskytuje 4 gramy bílkovin a 4 gramy vlákniny za méně než 60 kalorií. Jsou v podstatě bez tuku a sodíku, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C a dobrým zdrojem folátu (kyseliny listové). Růžičková kapusta je navíc bohatá na antioxidanty, které pomáhají zmírnit chronický zánět, který může vést k celé řadě chronických onemocnění.

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články