Zelenina plná prospěšných látek a skvělých účinků: Nemít chřest na svém jídelníčku znamená okrádat se o zdraví

Chřest je chutná jarní zelenina, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Zařaďte ho do vyváženého jídelníčku pro posilování svého zdraví.

i Zdroj fotografie: Neil Conway / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Chřest lékařský, odborně Asparagus officinalis, je zelenina, jejíž sezóna trvá v našich podmínkách od dubna do června. Sklizené stonky mohou být bílé, zelené nebo fialové, záleží na postupu v pěstování. Je možné ho jíst syrový, ale měl by být ideálně čerstvě utržený, jinak je lepší ho tepelně upravit. Dle dietoložky Daisy Coyle obsahuje chřest mnoho živin, které mají blahodárný vliv na zdraví.

Obsažené živiny

Chřest je díky vysokému obsahu vody nízkokalorická potravina, přesto obsahuje i mnoho zdraví prospěšných živin. Je plný vitamínů i minerálních látek. Jsou to zejména draslík, vápník, hořčík a další minerály, ale také vitamín K a některé z B komplexu. Významný je také obsah folátu, stěžejního vitamínu pro těhotné ženy, ale i pro všechny ostatní, kteří chtějí podpořit zdraví každé tělesné buňky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Antioxidační vlastnosti

Chřest je bohatým zdrojem antioxidantů, které mají schopnost neutralizovat v těle volné radikály poškozující buňky. Dokážou tak zpomalovat stárnutí, snižovat riziko vzniku chronických zánětů a mnoha vážných onemocnění, jako je například rakovina. Navíc obsažené látky kvercetin, isorhamnetin a kaempferol mohou pomoci snižovat krevní tlak a mají protizánětlivé i protivirové účinky. Silné antioxidační vlastnosti mají také antokyany, které se nacházejí ve fialově zbarveném chřestu.

Účinky na trávicí trakt

Chřest je stejně jako jiná zelenina dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení. Obsažená nerozpustná vláknina podporuje pravidelné vyprazdňování a dodává stolici objem. Menší množství rozpustné vlákniny slouží jako potrava pro přátelské střevní bakterie a posiluje jejich činnost na úkor škodlivých bakterií. Převaha dobrých bakterií ve střevech je spojována s posilováním imunitního systému a celkového zdraví.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Účinky na krevní tlak

V chřestu obsažený draslík a některé fytonutrienty pomáhají snižovat hladinu „zlého” LDL cholesterolu v krvi, rozšiřovat cévy a vylučovat přebytečný sodík pryč z těla. Tím vším přispívají předcházení vysokému krevnímu tlaku, při již zvýšeném tlaku podporují jeho snižování.

Pomoc při hubnutí

Vzhledem k nízkému obsahu kalorií, ale zároveň dobrému obsahu mikroživin, je chřest ideální potravina pro hubnutí za současného příjmu zdraví prospěšných látek. Proces hubnutí je podpořen i díky vysokému obsahu vody a vlákniny, které jsou při snižování hmotnosti žádoucí. Nezapomeňte, že samotná konzumace chřestu nezpůsobí snižování hmotnosti, ale je dobrou volbou pro zařazení do jídelníčku při hubnutí. Pro efektivní a zdravé snižování hmotnosti je nutný komplexní přístup s vyváženým jídelníčkem a dostatkem pohybu.

Jaký je váš oblíbený postup přípravy chřestu?

Zdroj: HealthLine
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články