Nadýmání, častá nevolnost, či průjem? Tělo dává jasné signály, že mu maso a masné výrobky nedělají dobře

Přestože by mělo být maso jednou ze základních potravin ve vašem jídelníčku, ne všem lidem tato potravina ve skutečnosti svědčí.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Maso může být opravdu zdravým, bílkovinami nabitým základem vašeho jídelníčku, ovšem jak říká odbornice Isadora Baum, je třeba brát na vědomí, že jde na druhou stranu také o potravinu, která nemusí nutně vyhovovat všem lidem. Abyste proto poznali, že vaše tělo špatně tráví maso nebo jiné masné výrobky, níže se můžete seznámit s příznaky, které pokud na sobě často pozorujete, pravděpodobně tuto skutečnost potvrzují. 

Přílišné nadýmání

Pokud po konzumaci masa často pociťujete nadýmání, mohlo by to být známkou špatného vstřebávání nebo poruchy správného trávení potravin. Ve většině případech jde především o tučné maso, které obsahuje velké množství aminokyseliny zvané methionin – ta se totiž rozkládá ve střevech na zapáchající plyn. Pokud se ovšem tento plyn nahromadí, v důsledku vás bude čekat nepříjemné nadýmání. Nejlepším řešením tak v tomto případě bude maso raději skutečně vyřadit. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Častější onemocnění

Pokud nejste schopni správně trávit maso, může se stát, že pro vás bude mnohem snazší onemocnět, a to zejména nemocemi, které jsou přenášeny potravinami, jako například salmonela a E. Coli. Největším nepřítelem je především antigen obsažený v červeném mase, který je často spojován se zhoršenou funkcí imunitního systému, a dokonce také vyšším výskytem rakoviny. Pokud tedy vaše imunita není taková, jaká bývala, může to být způsobeno nadměrnou konzumací masa a masných výrobků.

Nevolnost a průjem

Nevolnost, pálení žáhy a nepříjemné zažívací potíže mohou být známkou toho, že máte potíže se správným trávením masa nebo masných výrobků. Pokud vás tedy často po konzumaci těchto produktů, zejména červeného masa, bolí žaludek a máte průjem, můžete mít například intoleranci na maso nebo alergii na maso, která postihuje 1-3 procent lidí na světě a může být důsledkem kousnutí klíštěte. Vždy byste se v takovém případě měli poradit s odborníkem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vysoký krevní tlak

Některé zpracované masné produkty, jako je například slanina, obsahují vysoké množství sodíku, který může zvyšovat krevní tlak. Takový příznak na sobě člověk bohužel nevidí, a proto je dobré svůj zdravotní stav alespoň jednou do roka zkontrolovat, abyste mohli usínat s klidnou hlavou. A pokud se tento příznak u vás skutečně objeví, pravděpodobně je na čase upravit si jídelníček. 

Žaludeční křeče

Dalším vážným příznakem, který vypovídá o tom, že vaše tělo nesprávně tráví maso nebo masné produkty, jsou žaludeční křeče. Pokud se tedy po konzumaci masa často cítíte, jako by vás někdo kopal do střev, a to i přesto, že na maso nejste alergičtí, mohl by být na vině zánět tlustého střeva (divertikulitida). Ten je podle odborníků často spojován s vysokou konzumací červeného masa. 

iZdroj fotografie: Freepik

Zácpa

Každý člověk má jedinečný trávicí systém, který funguje nejen na základě jeho genetiky, ale také do značné míry na základě jeho stravovacích návyků. Pokud tedy například jíte maso s mimořádně velkým obsahem tuku, který se zrovna ve vašem těle tráví déle, můžete jako důsledek pociťovat zažívací potíže, zejména zácpu. V případě, že zácpu pociťujete pokaždé, co maso jíte, měli byste začít uvažovat o změně stravovacích návyků.  

Jak často jíte maso vy? 

Zdroj: Bustle

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články