Kmín máme všichni v kuchyni, ale jen málokdo mu věnuje pozornost. Přitom dokáže mít skvělé účinky na naše zdraví. Pomůže nám například v boji proti chřipce a nachlazení.
Kmín mnozí z nás vnímáme pouze jako koření do pečení, brambor nebo na maso. Věděli jste ale, že se jedná o všelék, který dokáže pomoci od všelijakých neduhů? Kmín byl nalezený ve stavbách pocházejících ze starověkého Egypta. Používal se totiž nejen k dochucování pokrmů, ale také například během procesu mumifikace faraonů. Ve středověku patřil navíc mezi nejoblíbenější typy koření, a to nejen pro svou chuť, ale také léčivé schopnosti.
Zmírnění bolesti žaludku a pálení žáhy
Kmín má zklidňující účinky, a pokud vás trápí bolest žaludku, můžete ho rovnou otestovat. Kmín můžete použít například ve větším množství k dochucení vývaru, díky čemuž si vytvoříte pro svůj žaludek léčivé kombo. Pokud máte navíc silný žaludek, můžete vyzkoušet léty ověřenou kombinaci zázvoru, kmínu, černého pepře a soli rozmíchané v menším množství vody. Tuto směs je doporučeno vypít a úleva se velmi rychle dostaví
Kromě klasické bolesti žaludku pomáhá kmín také na překyselení, které může způsobit například nadměrná konzumace ovoce, alkoholu aj. Nadměrná kyselost může vyvolat například i nepříjemné pálení žáhy. Abyste tomu předešli, je doporučeno pít dvakrát denně mix kmínu, cukru a koriandru rozmíchané ve vodě.
Vypuzení parazitů z těla
Kmín má také antiparazitické účinky, a proto je skvělým pomocníkem, pokud se potýkáte například se škrkavkami nebo jiným druhem parazita. Pijte ráno a večer směs čisté pitné vody (400 ml) a asi 15 g kmínu. Tuto směs je nutné před použitím 20 minut povařit. Stačí vypít 20–40 ml a zbavíte se tak účinně všech parazitů.
Zmírnění příznaků chronického onemocnění
Chronické onemocnění nás většinou nutí se s příznaky vyrovnat pomocí předepsaných léčiv. Existuje ale přírodní cesta, jak pomocí kmínu zmírnit příznaky. Smíchejte lžíci praženého kmínu s medem a konzumujte po každém jídle. Kmín je dále skvělým pomocníkem v boji proti kašli, chřipce a nachlazení. Díky svým antiseptickým vlastnostem pomáhá ulevovat od zahlenění. Jeho použití je tedy v případě nachlazení účinnější než kdy jindy.
Kmín je koření, které máme všichni v kuchyni. Přestože jsme mu mnohdy věnovali speciální místo v kořenkách, jen málokdo využívá jeho potenciál naplno. Je to ale určitě škoda, protože když už starověcí Egypťané věřili v jeho přírodní moc, není důvod, proč bychom zrovna my měli pochybovat.
Používáte kmín jen na vaření? Nebo jej využíváte i pro jeho léčebné účinky?