Mandle a cukrovka: Jak to s nimi opravdu je?

Cukrovka je nepříjemné a mnohdy nebezpečné onemocnění, které ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou 2. typu, jste nuceni si pomáhat určitým množstvím inzulinu.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Existují i potraviny, které cukrovku 2. typu nezastaví, ale dokáží ji lépe zvládnout, a také snížit riziko mnohých nepříjemných komplikací. Mezi takové potraviny bezpochyby patří i mandle. Níže jsme pro vás připravili výčet potenciálních výhod konzumace mandlí pro ty, kteří trpí cukrovkou. 

Cukr v krvi pod kontrolou

Existuje studie z roku 2011, která testovala 20 lidí trpících cukrovkou druhého typu. Tito lidé měli jíst každý den 60 gramů neupravených mandlí, a to nejlépe nalačno. Po odběru krve se zjistilo, že hladina cukru i inzulínu v krvi klesla více než u lidí, kteří dodržovali pouze běžné dietní opatření při cukrovce. 

Mandle pomohou nejen při cukrovce, ale také ve stavu zvaném prediabetes. Jedná se o stav, kdy jsou cukry v krvi velmi vysoké, ale zároveň nejsou natolik vysoké, aby se mohla diagnostikovat cukrovka. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Mimo to, že byste měli konzumovat celé mandlové ořechy, můžete využívat výhody i z pití mandlového mléka. A nejlépe takové, které si připravíte doma. Nebo takové, které neobsahuje cukr.  

  • Jeden hrnek o 200 ml mandlového mléka obsahuje pouze 3,2 g sacharidů a 1,98 g cukru.
  • Jeden 200 ml hrnek kravského mléka – nízkotučného, obsahuje 13 g sacharidů a 12 cukru.

Pokud plánujete mandlové mléko zakoupit, prohlédněte si nutriční hodnoty, protože v některém z nich se může objevit přidaný cukr. 

Srdce jako z oceli

Cukrovka patří do desítky rizikových faktorů, které ovlivňují onemocnění srdce. Lidé s tímto onemocněním mají až dvakrát vyšší riziko na vznik srdeční choroby. Proto doporučujeme jíst mandle obsahující antioxidační a protizánětlivé sloučeniny, které v nemalé míře pomáhají udržovat vaše srdce v dobré kondici. Obsahují také značné množství mononenasycených kyselin a polynenasycených tuků snižující LDL cholesterol, tedy ten špatný. Špatný cholesterol – LDL je lékaři označován za hlavní komplikací pro kardiovaskulární onemocnění.   

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Zdravá tělesná hmotnost

Udržování zdravé tělesné hmotnosti je při cukrovce velmi důležitý faktor. Sama obezita zvyšuje vznik cukrovky 2. typu. Proto pokud se budete zdravě stravovat, zabráníte nadváze, srdečním chorobám a zlepšíte příznaky cukrovky 2. typu. Mandle obsahují dostatek bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Pokud si je dopřejete každý den, nebudete mít neustálé nutkání něco pojídat a budete se cítit více sytí. Mandle mají před ostatními velkou výhodou, a tou je i přes značné množství tuků nízký kalorický index. Abyste dosáhli pocitu sytosti, doporučujeme jíst celé ořechy, pití mléka nebude mít takový sytící účinek.     

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Zobrazit další články