Pokud rádi zkoušíte nové věci, je na čase vyzkoušet osvěžující nápoj Tepache z kousků ananasu, který je blízký kombuche, ale má lepší výživové hodnoty.
Tento nápoj pochází z divokého Juarezu v Mexiku. Na přípravu osvěžujícího fermentovaného nápoje Tepache je třeba naplnit skleněný džbánek ananasovou dužinou a kůrou, vodou, piloncillou (surový třtinový cukr s příchutí melasy, který se v mexické kuchyni často používá) nebo hnědým cukrem a celou skořicí. Výsledkem je šumivý, lehce sladký nápoj s nádechem alkoholu (asi 3 procenta).
Chutný nápoj ze zbytků
V Mexiku se zbytky ananasu, které byste normálně vyhodili, používají právě pro přípravu Tepache. Je to skvělý způsob jak vytěžit z potraviny maximum. Tepache může být vyroben ze slupek a jader i jiných druhů ovoce, jako jsou jablka. Na tento trend můžete narazit především v restauracích v Mexico City. Na jihu Mexika můžete najít v podobě Tepache i kukuřici.
Protože je Tepache vyráběn z ovoce, je bohatý na živiny včetně manganu, vitamínu C, fosforu a vápníku. Mexický nápoj obsahuje také bromalin a další enzymy, které pomáhají při trávení.
Fermentace a váš mikrobiom
Lidé používají fermentaci k uchování jídla a pití již po tisíciletí. Dochází k ní, když enzymy štěpí glukózu a další molekuly ve vakuu. Následně produkují ethylalkohol, oxid uhličitý (díky kterému je nápoj šumivý) a další vedlejší produkty.
Fermentované nápoje, stejně jako fermentované potraviny, pomáhají tvorbě prospěšných bakterií a hub. Proces fermentace také vytváří různá probiotika i prebiotika, jako je laktoferin. Neexistuje však žádná studie, která by zkoumala vliv fermentace na lidské zdraví jako takové.
Jak si udělat pravé Tepache
K výrobě Tepache doma vám postačí jen pár ingrediencí. Samotná příprava zabere pár minut.
Ingredience k přípravě Tepache:
- 2 litry vody
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 ananas (pouze slupky a dužina)
- 1 celá skořice
Instrukce (postup přípravy Tepache):
- Ve velkém hrnci ohřejte vodu, dokud nebude vřít. Následně hrnec ze sporáku sundejte a přidejte hnědý cukr, míchejte, dokud se nerozpustí a potom vše přelijte do větší skleněné dózy.
- Odřízněte vršek ananasu, ten můžete vyhodit. Ananas omyjte vodou a oloupejte slupku. Následně přidejte slupku do dózy.
- Oloupaný ananas nakrájejte a oddělte dužinu, tu následně také přidejte do dózy.
- Přidejte do sklenice celou skořici a přikryjte ji tenkým hadrem, aby směs mohla dýchat a zároveň se k ní nedostal žádný hmyz. Nechte 2-3 dny odležet a následně podávejte s ledem.