Kdoule obecná je téměř zapomenuté ovoce, které své využití najde například v marmeládách nebo likérech. Toto jsou jeho nejlepší zdravotní přínosy.
Kdoule je starobylý druh ovoce pocházející z různých částí Asie a Středomoří a jeho historie sahá až do starověkého Řecka a Říma, kde bylo považováno za symbol lásky a plodnosti. Ačkoliv dnes tyto plody nejsou moc známé, podle odbornice Ansley Hill nabízí mnoho zdravotních přínosů, a proto se níže můžete podívat na ty nejlepší z nich.
Obsahují silné antioxidanty
Mnoho prospěšných účinků, kterými kdoule disponují, lze přičíst především jejich bohaté zásobě antioxidantů. Ty například snižují metabolický stres, potlačují záněty a chrání buňky před poškozením volnými radikály v našem těle. Poslední výzkumy dokonce naznačují, že některé antioxidanty, včetně kvercetinu a kaempferolu, mohou chránit náš organismus před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby.
Jsou bohaté na živiny
Kdoule obsahují vlákninu, několik základních vitaminů, jako jsou vitamíny skupiny B a vitamín C, a některé minerály, včetně mědi, železa a hořčíku, tudíž je lze označit za výživný doplněk téměř každého jídelníčku. Ačkoliv tyto plody neobsahují velké množství žádné konkrétní látky, lze říci, že nabízejí širokou škálu zdravých živin, a to za cenu velmi mála kalorií.
Můžou zmírnit zažívací potíže
Kdoule se již dlouhé roky používají v tradiční a lidové medicíně k léčbě různých zažívacích potíží. Nedávný výzkum navíc naznačuje, že extrakt z těchto plodů může chránit střevní tkáň před poškozením souvisejícím se zánětlivými střevními onemocněními, jako je například ulcerózní kolitida. Přesto však odborníci dodávají, že je zapotřebí provést více studií, které by tyto skutečnosti potvrdily.
Léčí žaludeční vředy
Některé výzkumy naznačují, že rostlinné sloučeniny v kdoulích mohou být skvělým pomocníkem pro prevenci a léčbu žaludečních vředů, neboť účinně ničí bakterie, které toto nepříjemné onemocnění způsobují. Veškeré testování však proběhlo pouze na zvířatech, a proto je podle odborníků důležité provést další studie, a to především na lidech.
Zmírňují příznaky refluxu
Někteří odborníci naznačují, že extrakt z kdoulí může pomoci zvládat příznaky gastroezofageální refluxní choroby, známé jako kyselý reflux. Během někdejší studie na lidech vyšlo najevo, že každodenní příjem tohoto extraktu má stejně silné účinky jako léky, které se tradičně používají ke zmírnění příznaků tohoto onemocnění. Stále jde však o skutečnost, kterou je potřebné doložit dalšími výzkumy.
Nevolnost vyvolaná těhotenstvím
V neposlední řadě mohou kdoule výrazně zlepšit nevolnost u žen, kterou způsobilo těhotenství. Podle někdejší studie lze v tomto případě říci, že účinky těchto plodů byly výrazně účinnější, než je tomu u vitamínu B6. Přestože jsou tyto výsledky slibné, odborníci dodávají, že je zapotřebí provést ohledně tohoto tématu další výzkum.
Jak často jíte kdoule vy?