O škodlivosti běžného cukru ví skoro každý, s rostoucím trendem zdravé stravy přichází ale jeho alternativy, jako například javorový sirup. Polepšíme si na něm?
Javorový sirup můžeme považovat za jeden z letošních největších a nejlepších trendů zdravého jídla. Podle společnosti New Hope Network má tento průmysl rekordní produkci a prodej spotřebitelského zboží vzrostl v roce 2020 o 30 až 40 procent ve srovnání s rokem 2019. Je to způsobeno pravděpodobně poptávkou po přírodních potravinách související s rostoucím trendem rostlinné stravy a s rostoucím povědomím výhod javorového sirupu. Ale je javorový sirup zdravý?
Zdravotní benefity podle studií
Studie publikovaná v roce 2014 zjistila, že tmavší javorové sirupy obsahovaly kromě fosforu, vápníku a celkového obsahu minerálů vyšší antioxidační potenciál. Antioxidanty jsou jedním z hvězdných atributů javorového sirupu. Výzkum publikovaný v Canadian Forest Service Publications zjistil, že toto sladidlo může obsahovat desítky jedinečných antioxidantů.
Jedna polévková lžíce také poskytuje více než 30 procent manganu, minerálu, který podporuje zdraví kostí, produkci kolagenu a hojení ran. Javorový sirup má glykemický index 54, ve srovnání s normálním cukrem, který má 65. Výsledkem je, že javorový sirup může zvýšit hladinu cukru v krvi o něco pomaleji než normální cukr.
Je javorový sirup zdravý?
I přes výhody javorového sirupu je třeba ho požívat s mírou. Považuje se stále za přidaný cukr, který není nejzdravější. Zdravější verze cukru se nachází v ovoci. Americká zdravotní asociace doporučuje omezit spotřebu přidaného cukru na maximálně šest čajových lžiček denně u žen a devět u mužů. Důvodem je souvislost mezi nadměrným příjmem přidaného cukru a rizikem obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a rakoviny související s obezitou.
Výživové hodnoty javorového sirupu
Čtvrtina šálku javorového sirupu má asi 200 kalorií, 0 gramů bílkovin, 53 gramů sacharidů (17 procent DDD), 0 gramů tuku, 0 gramů vlákniny a 53 gramů cukru. Dá se tedy říci, že javorový sirup je složen převážně ze sacharidů a cukru. Obsahuje však spoustu minerálů a antioxidantů, včetně 60 mg vápníku, 175 mg draslíku, 1,8 mg manganu a 1,08 mg železa. To samo o sobě dělá velký rozdíl oproti běžnému cukru.