Určité potraviny brzdí stárnutí a dodávají tělu potřebnou vitalitu i ve vyšším věku. Jsou dostupné na každém rohu

Pokud se již dostáváte do vyššího věku a pociťujete komplikace s tím spojené, není nic lepšího než trochu pozměnit stravování. Tyto potraviny vám pomohou stárnout s grácií.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nikdo tady nebude věčně a každého jednou potká stárnutí. To by se dalo popsat jako postupná ztráta vitality s přibývajícím věkem. Během tohoto děje mají lidé čím dál tím větší náchylnost k různým chorobám a nedá se mu nijak zabránit. Co ovšem můžete dle Christine Mikstas udělat, je začít se stravovat tak, abyste si zachovali co nejlepší zdravotní kondici.

Obyčejné tukové pečivo nahraďte tím celozrnným

Celozrnné pečivo vám velmi pomůže s udržením zdravého mozku. Konkrétně to způsobují vitamíny skupiny B a foláty, jež jsou v tomto pečivu obsažené. Jeho konzumace zároveň snižuje i riziko cukrovky, rakoviny či onemocnění srdce. A nemusíte se držet jen u pečiva, takový celozrnný kuskus či merlík čilský budou mít podobný efekt.

iZdroj fotografie: Unsplash

Voda je důležitá v jakémkoliv věku

V dnešní době má problém s dostatečnou hydratací mnoho lidí, ale u těch starších je to naléhavější než u kohokoliv jiného. Během stárnutí totiž dochází k tomu, že voda z těla mizí rychleji. A paradoxně se to mísí s tím, že starším lidem se postupně snižuje pocit žízně. Je pro ně tedy těžké odhadnout, kdy potřebují doplnit tekutiny. Je tedy nejlepší si určit přesné množství, kolik máte vypít vody, a toho se striktně držet, nehledě na žízeň.

Nezapomínejte na důležitost příjmu bílkovin

Jakmile člověk stárne, dochází k přirozené ztrátě svalové hmoty, což má na tělo negativní vliv. Svalstvo je totiž zdrojem aminokyselin a ty pomáhají například s nahrazením poškozené tkáně tkání jinou a jsou i důležité jako zdroj energie ve stresových situacích. Dostatečný příjem bílkovin se ztrátou svalstva bojuje a nebojte se tedy jíst dostatek vajec, masa a mléčných výrobků. Něco se dá doplnit i proteinovým práškem, není ovšem nad to, když potřebné živiny přijímáte přímo z poctivého jídla.

iZdroj fotografie: Unsplash

Borůvky jsou chutné a užitečné

Hlavní důvod, proč se hodí jíst borůvky při stárnutí, je ten, že chrání váš mozek. Konkrétně účinkují na mozkové buňky, které díky nim mezi sebou dokážou lépe komunikovat. Zároveň obsahují polyfenoly, jež udržují DNA v lepší formě a zabraňují jejímu poškození. Tím pádem nehrozí až tak velká pravděpodobnost vzniku některých onemocnění. Borůvky konzumujte nejlépe čerstvé, v tomto stavu totiž obsahují nejvíce živin.

Nebojte se rostlin z rodu brukev

Mezi brukvovitou zeleninu je možno zařadit zelí, kapustu, brokolici, květák či kedluben. No a k čemu je konzumace takové zeleniny dobrá? Obsahuje sulforafan, který pomáhá nastartovat imunitní buňky, jež jsou následně lépe schopné útočit na toxiny, které by mohly poškodit buňky a způsobit onemocnění. Se stárnutím totiž přichází i zhoršená imunita, které se můžete tímto způsobem bránit. A pokud budete tuto zeleninu jíst často, můžete dokonce i snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

iZdroj fotografie: Unsplash

Avokádo se hodí do salátů

Když se řekne stárnutí, tak jedna z věcí, kterou si mnoho lidí představí, je zhoršená paměť. Mozek se postupem času opotřebovává a pro člověka je čím dál tím těžší myslet si na to, jestli si během dne vzal všechny léky či kde odložil svou oblíbenou knihu. S tím vším ale může pomoci pravidelná konzumace avokáda, které obsahuje antioxidanty, jež mohou zlepšit paměť.

Zároveň to člověku i bude lépe myslet a lépe se mu budou řešit běžné problémy, jako je například spočítat si, kolik nechá za nákup v obchodě. Avokádo zároveň snižuje cholesterol v těle, což se pojí také s tím, že pomáhá s udržením zdravé hmotnosti. Zároveň dokáže ochránit pokožku před slunečním poškozením a snižuje riziko vzniku artritidy.

Koření všeho druhu vám nejen zachutná

Když se jedná o vaření jídla, tento proces se většinou nemůže obejít bez koření. To prostě celému pokrmu dodá tu správnou chuť a mnohdy by bez něj některá jídla nebyla poživatelná. To ovšem není jediný důvod, proč se vyplatí začít používat koření. Třeba skořice pomáhá se snížením nezdravého cholesterolu a krevních tuků (triglyceridy). Česnek udržuje otevřené krevní cévy a kurkuma chrání před depresemi a Alzheimerovou chorobou, zároveň může mít i protirakovinné účinky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Vláknina jako významná složka potravy

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou důležité hlavně kvůli zácpě, která ve vyšším věku často nastává. Jednoduše pomáhají udržovat trávení ve formě. Řadí se mezi ně například ovesné vločky, ovoce a zelenina, luštěniny a ořechy. Muži ve věku 51+ by denně měli přijmout 30 gramů vlákniny, ženy 21 gramů.

Ořechy jsou sice malé, ale velice nápomocné

Co se týče stárnutí, ořechy jsou při něm více než užitečné. Jejich konzumací totiž přijímáte speciální živiny, jež se v nich nacházejí. Ty vám pomáhají oddálit nebo dokonce i předejít mrtvici, cukrovce 2. typu, srdečním chorobám, nervovým onemocněním či některým typům rakoviny. Nejlepší jsou vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky či pistácie.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mastné ryby potřebuje každý člověk

Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). Konkrétně DHA je dobrá pro mozek a její nízké hladiny jdou často ruku v ruce s Alzheimerovou chorobou. Což tedy znamená, že pokud jí máte v těle dostatek, tak zlepšíte jak svou paměť, tak i schopnost učení se novým věcem. A to se v dnešní době plné nových chytrých zařízení náramně hodí.

Mléčné výrobky nesmíte ve stravě vynechat

Hlavně vápník je zodpovědný za udržení zdraví vašich kostí. Navíc snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, vysokého krevního tlaku či vzniku osteoporózy. Lidé, kterým je 50+ let, by měli za den přijmout cca 1200 miligramů vápníku. Toho se dá dosáhnout konzumací sýru, mléka, sójových nápojů, jogurtů, rýže, pomerančového džusu či tofu.

iZdroj fotografie: Unsplash

Zelenina a ovoce s červenou a oranžovou barvou

Jakékoliv ovoce či zelenina, jež jsou zabarveny do oranžových a červených odstínů, jsou bohaté na přírodní sloučeninu zvanou lykopen. Potraviny, které tuto sloučeninu obsahují, dokážou člověka ochránit před mrtvicí, a zároveň snižují riziko vzniku některých typů rakoviny. Rozhodně se tedy nebojte do svého jídelníčku zařadit jahody, melouny, papriku či rajčata.

Tmavě zelenou listovou zeleninu si zamilujete

Tento druh zeleniny má totiž nejvyšší obsah vitamínu K, jež je důležitý pro správnou činnost jater a při srážlivosti krve. Mezi tuto zeleninu je možno řadit hlávkový salát, špenát, rukolu či kapustu. Obsahují také antioxidanty, jež pomáhají udržet zdravé oči, podporují lepší paměť a rychlejší myšlení.

Tropické batáty neboli sladké brambory

Batáty jsou při stárnutí důležité hlavně proto, že obsahují beta karoten, který tělo přeměňuje na vitamín A. Ten pomáhá s udržením silného imunitního systému a je klíčový pro zdravý zrak a pokožku. Nejlepší je získávat jej z batátů, protože když je srovnáte třeba s vařenou brokolicí, tak té byste museli sníst 23 šálků, aby se to vyrovnalo tomu, co získáte z jednoho batátu.

Jak máte v plánu pozměnit váš jídelníček po získání nových informací?

Zdroj: Webmd

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Nela Maloňková

Zobrazit další články