Přidaný cukr na nás číhá všude. I tam kde byste ho pravděpodobně vůbec nečekali. Podívejte se, na které potraviny si dát určitě pozor.
Příliš mnoho cukru neprospívá našemu zdraví. O škodlivosti cukru čteme dnes a denně. Ale ono to není tak, že jsou všechny cukry špatné. Ty přírodní, které se nacházejí v ovoci nebo mléčných výrobcích, dodávají tělu potřebnou energii. Přidané cukry jsou však jiné. Rychle se tráví a způsobují rychlý nárůst krevního cukru. To vytváří kaskádu metabolických reakcí.
Cukr bývá v potravinách schovaný
Pokud do jídla nepřidáváte cukr, můžete si myslet, že tam vlastně žádný není. Bohužel zpracované potraviny, které nemusí být ani sladké, tvoří 90 % všech přidaných cukrů, které lidi jedí. Cukr najdete například v ochuceném jogurtu. Důležité je přečíst si složení, a pokud je mezi třemi prvními a nejzastoupenějšími potravinami cukr, takový jogurt nekupujte.
Ideální je koupit bílý jogurt a přidat do něj doma ovoce, ovocné pyré, skořici nebo třeba oříšky. Jedině tak budete mít jistotu, že nesníte zbytečně cukry navíc, ale jen kvalitní a výživné potraviny.
Podobně jsou na tom také konzervované polévky. Nejvíce cukru je v těch, které jsou vyrobené na bázi rajčat. Před nákupem proto raději opět zkontrolujte složení. Podobně si dejte pozor též na kupované zálivky. I v nich je cukr. Některé obsahují až 6 gramů cukru v jedné porci. A ukazuje se, že lehké a netučné potraviny mají více přidaných cukrů.
Výrobci to dělají proto, aby měl výrobek správnou chuť. Například ve zmiňovaných rajčatových omáčkách má cukr omezit kyselost rajčat. Proto si raději kupte plechovku krájených rajčat, a posléze přidejte vlastní koření.
Džusy jsou plné cukrů
Jestliže si doma vymačkáte ovoce, získáte zdravou ovocnou šťávu. Pokud však koupíte džusy, pijete mimo jiné hromadu přidaných cukrů a dalších nevhodných přísad. Vždy alespoň zběžně kontrolujte etikety. Stoprocentní šťávy jsou pochopitelně zdravější. Dobrý pozor si dejte také na müsli tyčinky. Sice by mělo jít o poměrně zdravé mlsání, a vy si je jistě kupujete s dobrým úmyslem, často však jedna porce obsahuje až 11 gramů cukru. Na seznamu přísad navíc můžete najít i bílou mouku.
Cukr se bohužel ukrývá i v sušeném ovoci. Možná jste si mysleli, že je zdravé, ale bohužel ne vždy. Tedy pokud si ovoce nenasušíte doma. Hrst sušených brusinek může například obsahovat až 27 gramů přidaného cukru. K tomu si přidejte ještě přirozený cukr z ovoce. Samotné sušené ovoce by bylo přirozeně kyselejší, proto je hodně přislazované. Pokud si tedy chcete koupit sušené ovoce, hledejte takové, kde je jako přísada jen a pouze samotné ovoce. Často je na nich přímo uvedeno, že neobsahují přidaný cukr.