Představujeme vám domácí sladkosti bez cukru, které prospějí vašemu zdraví. Můžete si je s klidem dopřát i při dietě.
Jaké sladkosti si můžete dát, když vás honí mlsná? Našli jsme pro vás deset alternativ, jež zaženou chuť na sladké a z nichž nemusíte mít špatný pocit. Dejte si s klidným svědomím doma vyrobené dobroty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Navíc nebudou ničit vaše zuby ani figuru.
Čarujeme s ovocem
Ovoce je jedním z darů přírody, které milují malí i velcí. Obsahuje sice cukr, avšak přirozeně se vyskytující. Ve většině zakoupených sladkostí najdete cukr rafinovaný, jenž není pro naše zdraví vhodný. Navíc ovoce s nízkým obsahem kyselin, jako jsou banány, jahody, melouny nebo broskve nebude pro vaše zuby znamenat riziko zubního kazu.
Vyrobte si ovocný chia pudink
Jeho příprava je neuvěřitelně snadná a receptů najdete obrovské množství na všechny možné způsoby. Stačí smíchat oblíbené kravské nebo rostlinné mléko s několika lžícemi chia semínek. Nechte přes noc odstát a druhý den přidejte vaše oblíbené ingredience. Může to být lesní ovoce, müsli, trocha medu nebo datlového sirupu.
Domácí banánovo-arašídová zmrzlina
Tuto zmrzlinu lze vyrobit díky přirozené sladkosti banánu naprosto bez cukru. Bude báječně lahodná. Potřebujete na ni výkonný kuchyňský mixér, do něhož vložíte dva zmrzlé banány a 1/4 hrnku jemného arašídového másla bez cukru. Mixujte, dokud nebude krém úplně hladký, a vychutnejte si báječnou lahůdku.
Pečená jablka
Jestli máte 30 minut času, můžete si snadno a rychle upéct velkou dobrotu jen z jablek. Jablka nakrájejte na měsíčky. Vymažte formu máslem a úhledně je do ní naskládejte. Pak stačí přidat dle chuti skořici, tvaroh či trochu smetany. Nakonec je můžete polít javorovým sirupem nebo posypat trochou kokosového cukru.
Banány v čokoládě
Tento jednoduchý recept je úžasný tím, že zabere minimum času a náramně si pochutnáte. Postačí vám k němu jen pár banánů, které oloupejte a nakrájejte na širší kolečka. Následně rozpusťte hořkou čokoládu bez cukru ve vodní lázni a banány napichujte na párátka a namáčejte. Nakonec je můžete i se špejlí dát vychladit a podávat jako jednohubky.
Datle medjool s arašídovým máslem
Opět se jedná o velmi rychlou laskominu, kterou připravíte raz dva. Datle medjool vypeckujte a do vzniklého řezu opatrně vložte lžičku čistého arašídového másla bez přísad. Plněné datle skládejte na talíř a dejte vychladit. Návštěva bude ohromená a vaše tělo si rovněž přijde na své. Arašídové máslo má navíc vysoký obsah bílkovin.