Zlaté mléko je známý indický nápoj, který si v poslední době získává oblibu téměř po celém světě. Vyzkoušejte ho i vy.
Kurkumové mléko, známé také jako zlaté mléko, je indický nápoj, který si v poslední době získává stále větší oblibu po celém světě. Tento zářivě žlutý nápoj se tradičně připravuje zahříváním kravského nebo rostlinného mléka s kurkumou a dalším kořením, jako je například skořice a zázvor. Jak říká odbornice Alina Petre, jde o alternativní prostředek k posílení imunity a odvrácení různých nemocí, který kromě skvělé chuti přináší také řadu dalších zdravotních výhod. Níže se můžete podívat na ty nejlepší z nich.
Příprava zlatého mléka
Ještě než se seznámíte se všemi přínosy, kterými zlaté mléko disponuje, je důležité, abyste věděli, jak si jej správně připravit. Pro přibližně jeden šálek tohoto zázračného nápoje budete potřebovat následující ingredience:
- 1/2 šálku (120 mililitrů) neslazeného mléka dle vlastního výběru
- 1 lžičku kurkumy
- 1 malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo 1/2 lžičky zázvorového prášku
- 1/2 lžičky skořice v prášku
- 1 špetka mletého černého pepře
- 1 lžička medu nebo javorového sirupu
Pro přípravu zlatého mléka jednoduše smíchejte všechny ingredience v malém hrnci a přiveďte je k varu. Poté snižte teplotu, aby se vám nepřipalovaly, a vařte asi 10 minut – dokud nebude nápoj voňavý a aromatický. Nakonec jej přeceďte přes jemné sítko do hrnků a doplňte špetkou skořice. Zlaté mléko je nejchutnější teplé, ovšem můžete jej skladovat v ledničce až pět dní. Nyní se podívejte na potenciální přínosy, kterými tento magický nápoj disponuje:
Je nabitý silnými antioxidanty
Klíčovou složkou zlatého mléka je kurkuma, žluté koření oblíbené především v asijské kuchyni, které obsahuje řadu užitečných antioxidantů. Řeč je především o kurkuminu, aktivní složce, která je již po staletí uznávaná v alternativní medicíně pro své skvělé přínosy, skořici a zázvoru. Všechny tyto antioxidanty jsou nezbytné pro správné fungování buněk a napomáhají snižovat riziko různých infekcí a onemocnění.
Pomáhá snižovat bolesti kloubů
Složky zlatého mléka mají silné protizánětlivé účinky. Odborníci dokonce předpokládají, že díky obsaženým surovinám může účinně snižovat riziko chronického zánětu, který hraje hlavní roli při vzniku chronických onemocnění, včetně rakoviny, metabolického syndromu, Alzheimerovy choroby a srdečních onemocnění. Tyto protizánětlivé účinky navíc chrání klouby před osteoartritidou a revmatoidní artritidou.
Zlaté mléko může být dobré i pro váš mozek
Studie naznačují, že kurkumin může zvyšovat hladinu neurotrofického faktoru, sloučeniny, která pomáhá v mozku vytvářet nová spojení a podporuje růst mozkových buněk. Stejně tak mozku prospívá zázvor, který může posilovat mozkové funkce tím, že zlepšuje paměť. Podobně by tomu mohlo být také u skořice, zde je však zapotřebí dalších studií.
Může snižovat deprese
Aby toho nebylo málo, zdá se, že kurkumin může také zlepšovat náladu a snižovat příznaky deprese. To potvrdila někdejší studie, které se zúčastnilo 60 lidí užívajících různá antidepresiva nebo pouze tuto složku blahodárné kurkumy. Výsledky ukázaly, že v obou případech došlo k podobnému zlepšení. Podle odborníků je však zapotřebí dalšího výzkumu.
Chrání před srdečními onemocněními
Srdeční choroby jsou nejčastější příčinou úmrtí po celém světě. Řada odborných studií však již potvrdila, že klíčové složky zlatého mléka, tedy skořice, zázvor a kurkuma, jsou spojovány s jejich nižším rizikem. To především díky protizánětlivým a antioxidačním benefitům, které v hojném množství přináší.
Snižuje riziko rakoviny
Posledním skvělým přínosem, který tento magický nápoj má, je skutečnost, že snižuje riziko rakoviny. To především díky různým přísadám, jako je například zázvor, který obsahuje gingerol, sloučeninu disponující protirakovinnými účinky, skořici, a samozřejmě také zmiňovanou kurkumu a její kurkumin.
Jak často pijete zlaté mléko?