Česnek patří mezi jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Někteří lidé ho dokonce považují za lék, a nejsou daleko od pravdy. Co všechno dokáže?
Česnek je jednou z nejstarších pěstovaných rostlin na světě. Je to vytrvalá trvalka patřící do čeledi liliaceae. Mezi další členy této rodiny patří pórek, pažitka, jarní cibulka a šalotka, které se vyznačují ostrou vůní a chutí. Konzumuje se podzemní část rostliny, která se skládá z 8 až 20 jednotlivých stroužků ve tvaru slzy uzavřených v bílé slupce podobné pergamenu.
Jak vybrat a skladovat česnek
Nejlepší chuť a maximální přínos pro zdraví získáte pouze z čerstvého česneku. Nekupujte česnek, který je měkký, vykazuje známky rozkladu nebo začíná klíčit. Nejlepší je skladování při pokojové teplotě v nezakryté nádobě na chladném a tmavém místě mimo dosah tepla a slunečního záření. Uložení tímto způsobem pomůže zabránit klíčení. V závislosti na věku a odrůdě vydrží česnek dva týdny až dva měsíce.
Kolik česneku je třeba denně sníst?
Světová zdravotnická organizace doporučuje denní dávku 2 až 5 g čerstvého česneku, tedy asi jeden stroužek. Je však třeba připomenout, že se nedoporučuje konzumace většího množství česneku lidem s onemocněním jater, žaludku nebo střev. Lidé s nízkým krevním tlakem by také měli být opatrní, česnek totiž dokáže snížit srdeční frekvenci.
6 největších zdravotních benefitů česneku
- Obsahuje vitamíny a minerály s léčivými vlastnostmi: Česnek je vynikajícím zdrojem vitaminu B6 (pyridoxin). Je také velmi dobrým zdrojem manganu, selenu a vitaminu C, fosforu, vápníku, draslíku, železa a mědi.
- Je vysoce výživný, ale málo kalorický: 100 g porce česneku obsahuje 98 kalorií.
- Může snížit riziko infarktu: Několik studií naznačuje, že česnek snižuje pravděpodobnost shlukování krevních destiček (buněk podílejících se na srážení krve) a ulpívání na stěnách tepen, proto působí jako antikoagulant a snižuje riziko srdečních záchvatů.
- Má protirakovinné vlastnosti: Sírovité sloučeniny v česneku byly také studovány z hlediska jejich schopnosti inhibovat rakovinné buňky a blokovat nádory zpomalením replikace DNA a zvýšením stresu v endoplazmatickém retikulu. Schopnost těchto sloučenin potlačovat proliferaci nádorových buněk je stále intenzivně studována.
- Snižuje krevní tlak: Česnek může mírně snížit krevní tlak, zejména díky schopnosti rozšiřovat krevní cévy.
- Má antimikrobiální a antifungální vlastnosti: Česnek má dlouhou historii použití jako bojovník proti infekcím, virům, bakteriím a houbám. Je považován za přírodní penicilin.