Chlór v kohoutkové vodě a jeho dopady na zdraví: Skutečně může být karcinogenní?

Určitě jste již slyšeli, že chlor v kohoutkové vodě může mít negativní vliv na vaše zdraví. Vědci nyní odhalili pravdu, kterou by měl znát každý.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Někteří lidé zastávají názor, že pitná voda může způsobovat kvůli obsaženým těkavým látkám rakovinu, protože se při zahřátí mění na karcinogeny – a to zejména co se týče chlóru. Ačkoliv je pravda, že některé z nich mohou mít negativní dopady na lidské zdraví, chlór v kohoutkové vodě vás sám o sobě nijak neohrožuje. Dr. Stacy Sampson nyní odhalila proč.

Chlór versus karcinogeny

Společností se šíří varovné zprávy o tom, že by nikdo neměl vařit rýži ve vodě z vodovodu, protože obsažený chlór může být zdraví nebezpečný – zejména proto, že se při zahřívání mění na karcinogenní látky. Na skutečnost reagoval Metropolitní vodohospodářský úřad ministerstva vnitra, který v této otázce objasnil, že řádně kontroloval systém plnění chlóru a rutinně monitoroval podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) jeho dopady na lidské zdraví. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vědci kontrolovali, zda je převařená voda z kohoutku s obsaženým chlórem kontaminována karcinogenními látky. Vyšlo však najevo, že byla podle norem naprosto v pořádku a nevykazovala žádná rizika pro lidské zdraví. Důvodem byl především fakt, že zahřívání kohoutkové vody chlór naopak redukuje, než aby jej přeměnilo na zdraví nebezpečné sloučeniny. Vědci nyní žádají společnost, aby lidé nevěřili takovýmto informacím a raději si ověřili fakta. 

Pozor si dejte na těkavé látky

Co se týče kohoutkové vody, nyní již víte, že chlór žádná rizika nepředstavuje. Nebezpečí však mohou vykazovat těkavé látky a kontaminanty, které již redukovat nelze. Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) vydala pro současnou dobu předpisy, že pitná voda ve veřejných vodovodních systémech nesmí obsahovat více než 90 kontaminantů – přičemž u kontaminantů, které je obtížné monitorovat, pravidla určují, jak by měla být voda upravována. 

Tato pravidla, která jsou stanovena pouze pro jednotlivé kontaminanty, ovšem neberou v úvahu, že lidé jsou často vystaveni působení více kontaminantů najednou. Vědci z neziskové organizace Environmental Working Group se proto rozhodli provést studii, aby získali lepší představu o skutečných zdravotních rizicích – v podstatě pouze zkoumali kombinované zdravotní účinky kontaminantů ve vodě.

Překvapivé výsledky studie

Autoři studie se zaměřili na 22 kontaminantů způsobujících rakovinu, které byly v různé míře nalezeny ve 48 363 komunálních vodovodních systémech ve Spojených státech. Během jejich výzkumů ovšem vyšlo najevo, že právě tyto karcinogenní látky mohou mít za následek více než 100 000 případů rakoviny během života lidí, kteří tyto vodovodní systémy používají. Většina těchto případů by podle nich byla způsobena arzenem nebo vedlejšími produkty chemických látek používaných k čištění vody namísto chlóru. 

iZdroj fotografie: Freepik

Výzkumníci podotýkají, že tato fakta platí pro drtivou většinu vodovodních systému, které splňují národní normy pro karcinogenní látky v pitné vodě. Ty pouze ve Spojených státech zásobují přibližně 279 milionů lidí. 

Zdroj: Healthline, Healthline

Jak často pijete kohoutkovou vodu vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články