Babská směs nakopne imunitu lépe než umělé doplňky stravy. Nemoci se vám budou stranit na hony daleko

Česnek a med jsou už od pradávna známé svými léčivými účinky a celkovými přínosy pro zdraví. Zkuste znásobit jejich sílu a zkombinujte je.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek a med mají mnoho výhod, ať už je používáte zvlášť nebo dohromady. Buď je můžete volně přidat do různých receptů kvůli prevenci nebo je můžete účelně využít jako prostředek při léčbě nachlazení a nemocí. Zvláště některé jejich formy jsou tělu prospěšnější než jiné, uvádí Katherine Marengo LDN, R.D.

Výhody česneku a medu pro vaše zdraví

Obě dvě tyto přírodní suroviny mají antibakteriální účinky. To bylo zjištěno při jedné studii, kdy česnek a med druhu tazma dokázaly zastavit růst některých druhů bakterií. Zvládly to samostatně, ale jakmile spojily síly dohromady, byly společně daleko účinnější. Dokonce zvládly přemoct bakterie, které způsobují zápal plic či salmonelu.

iZdroj fotografie: Freepik

Konkrétně med působí proti virům, a některé jeho druhy mají dokonce velmi silné antivirové vlastnosti. To pomáhá s léčbou a předcházením chřipce, nachlazení či dalším virovým onemocněním. Zejména druh jménem Manuka zvládl kompletně zastavit růst viru chřipky, takže nyní už víte, jaký med máte příště na chřipku použít.

Česnek nezůstává pozadu a ukazuje svou účinnost hlavně u zdraví srdce. Pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a mrtvice hned z několika důvodů. Snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol, působí preventivně proti srážení krve a proti ztvrdlým či zatuhlým cévám. Jeho molekuly také pomáhají chránit srdeční sval před poškozením a zvyšují pružnost cév.

Jak je nejlépe společně využít

Můžete vyzkoušet zálivku, a to jednoduchým smícháním olivového oleje, balzamikového octa a sušených bylin. Do této směsi pak vmícháte čerstvě nasekaný česnek a přidáte čistý med pro vyvážení chuti a dodání potřebné výživy. Směs na závěr umístíte do nádoby a dobře promícháte.

Pokud vám zálivka moc chutná nepřipadá, zkuste česnek naložit do medu a nechat jej kvasit. Oloupané stroužky česneku vložte do zavařovací sklenice, zalijte medem a míchejte, aby se tyto dvě ingredience spojily. Ujistěte se, že je česnek zcela pokrytý medem a sklenici uzavřete. Tři dny ji nechejte ležet, poté otevřete, zamíchejte, znovu zavřete a před použitím nechejte aspoň týden odležet.

iZdroj fotografie: Freepik

Nebo vám můžeme nabídnout chutnou medovo-česnekovou marinádu, kterou si můžete dát ke kuřeti či rybám. Nasekejte čerstvý česnek nebo jej prolisujte, přidejte med, sójovou omáčku a olivový olej. Pokud chcete, můžete dle chuti přidat i jiné bylinky. Maso pak už jen do marinády naložíte aspoň na hodinu a máte hotovo.

Možné vedlejší účinky jejich použití

Co se týče česneku, ten může u některých lidí způsobovat alergické reakce. Pokud trpíte na příliš zředěnou krev, nebudou vám jeho vysoké dávky prospívat. Zvláštní pozor byste si měli také dávat, když berete léky s efektem ředění krve, jako je například aspirin.

iZdroj fotografie: Freepik

Konzumace medu zase zvyšuje hladinu cukru, na což by si měli dát pozor hlavně diabetici, ale ti s tím nejspíše už asi počítají. Med má výhodu, že nereaguje negativně v kombinaci s léky, ale zase má horší příznaky, když se u vás projeví alergie. Ty zahrnují například sípání, kašel, otok obličeje a hrdla, zvracení, slabost, závrať, pocení, vyrážky či nepravidelný srdeční rytmus.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články