Nepřilnavé pánve jsou rozšířeným a často používaným nádobím. Zabraňují připalování pokrmů a i jejich čištění je o poznání snazší. Nesou s sebou však skrytou hrozbu.
Nepřilnavé pánve používají lidé na celém světě, protože příprava jídel i následné mytí je jednodušší. Nepřilnavý povrch je ideální pro obracení palačinek, smažení vajec i vaření pokrmů, které by se jinak mohly snadno na pánev či hrnec přichytit. Jak vysvětluje expert na výživu Jared Meacham, Ph.D., kolem nepřilnavých povrchů, jako je například teflon, však panují kontroverze. Některé zdroje tvrdí, že jsou škodlivé a mohou způsobit i rakovinu, zatímco jiné zdroje trvají na tom, že je jejich používání zcela bezpečné.
Problém nepřilnavých povrchů
Nepoužívejte poškozené pánve
Nejnovější vědecké poznatky
Podle této studie, která byla v prosinci 2022 zveřejněna v časopise Journal of the New York Times, může pouhá malá prasklina na povrchu pánve s teflonovým povrchem uvolnit přibližně 9 100 plastových částic. Vědci odhadli, že i když je pánev neporušená, i tak se při vaření mohou uvolňovat tisíce až miliony ultra malých teflonových plastových částic, protože nepřilnavé hrnce a pánve postupně ztrácejí svůj povlak. A protože některé z těchto částic nevyhnutelně skončí v potravinách, je důležité používat v kuchyni bezpečné nádobí.
Nádobí pečlivě vybírejte
Vystavení některým PFAS je spojeno se zvýšeným rizikem zdravotních potíží. Jedná se především o onemocnění jater, chronická onemocnění ledvin, vysoký krevní tlak a některé druhy rakoviny. Z toho důvodu je potřeba vybírat takové pánve a hrnce, které PFAS neobsahují. Oblíbenou alternativou teflonu bez obsahu PFAS je nádobí s keramickým povlakem. Pokud používáte teflonové nádobí a nejste si jisti, zda PFAS obsahuje či ne, věnujte zvýšenou pozornost právě neporušenosti jeho povrchu.