Mrtvice je komplexní onemocnění, jehož pravděpodobnost vzniku zvyšuje řada faktorů. Dobrou zprávou ale je, že existují způsoby, jak lze riziko výrazně snížit.
Mrtvice je jednou z hlavních příčin úmrtí. Dle kardioložky Dr. Payal Kohli, M.D. k ní dochází buď ucpáním cévy přivádějící krev do mozku nebo krvácením z mozkové cévy. V takové situaci se k mozkové tkáni nedostává kyslík a buňky začínají rychle odumírat. Příznakem mrtvice je především necitlivost až ochrnutí jedné strany těla, pokles jednoho koutku úst, potíže s mluvením a porozuměním ostatním, zhoršené vidění, potíže s chůzí a koordinací, bolest hlavy, nevolnost a zmatenost. V závislosti na vážnosti stavu se ovšem nemusí objevit všechny příznaky.
Rizikové faktory
Existuje několik rizikových faktorů, které mohou významně zvýšit pravděpodobnost vzniku mrtvice. Obvykle se dělí na ovlivnitelné a neovlivnitelné.
Neovlivnitelné faktory
Mezi neovlivnitelné faktory patří především rodinná anamnéza a dědičnost. Pokrevní členové rodiny mají společné geny, z nichž některé mohou být predispozicí pro vznik onemocnění. U osob, jejichž rodič měl cévní mozkovou příhodu před 65. rokem věku života, je až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost postižení touto nemocí. Riziko mrtvice se může ještě zvýšit, pokud je dědičnost kombinována s ovlivnitelnými faktory.
To, co ovlivnit nemůžete, je například pohlaví a věk. Mrtvice se častěji vyskytuje u žen, které také mívají vážnější následky. V důsledku stárnutí se tepny přirozeně zužují a ztrácí pružnost, z toho důvodu se zvyšuje pravděpodobnost cévních onemocnění. Velkým rizikovým faktorem je již jednou prodělaná mrtvice. Uvádí se, že u jednoho ze čtyř pacientů se objeví znovu.
Ovlivnitelné faktory
Zásadním ovlivnitelným činitelem pro vznik mrtvice je vysoký krevní tlak. Stejně tak k jejímu vzniku přispívají další civilizační onemocnění, jako je cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu. Všem těmto onemocněním lze efektivně předcházet zdravým životním stylem, který je podstatný i pro jejich léčbu. Právě nesprávná životospráva může zvyšovat i pravděpodobnost vypuknutí mrtvice z důvodu přímého poškozování cév. Součástí nezdravého životního stylu je kouření, nekvalitní stravování, nadváha, nedostatek fyzické aktivity, nadužívání alkoholu a drog.
Co dělat v případě vysokého rizika
Jestliže se u vás vyskytuje více rizikových faktorů současně, je na čase udělat změnu v životním stylu. V případě mrtvice v rodinné anamnéze je zdravý životní styl o to více důležitý. Až 80 procentům cévních mozkových příhod lze předejít právě zdravými návyky a léčbou civilizačních onemocnění. Pokud máte rizikové faktory v čele s mrtvicí v pokrevní rodině, nepodceňujte pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře.
Prevence cévní mozkové příhody
Zdravý životní styl je zásadním preventivním krokem před vznikem mrtvice. Jeho základem je:
- Vyvážená strava – konzumace opravdových nezpracovaných potravin, jako je maso, ryby, zelenina, ovoce, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy a semínka.
- Dostatečná hydratace – je zásadní pro krevní oběh. Upřednostňujte pití čisté vody nebo neslazených čajů a omezte příjem alkoholu.
- Pohyb – jakákoliv fyzická aktivita pomáhá rozšiřovat cévy a stimulovat jimi průtok krve.
- Odpočinek – rovnováha mezi aktivitou a relaxací je důležitá. Nezapomínejte na dostatečný spánek.
- Přiměřená hmotnost – nadváha či obezita zhoršují průtok krve cévami a zvyšují riziko hromadění tuku a jiných látek ve stěnách cév.
- Nekouřit – kouření prokazatelně zhoršuje celkové zdraví, poškozuje a zužuje cévy a zvyšuje krevní tlak.
- Práce se stresem – v těle zatíženém stresem se zhoršuje funkce všech orgánů. Kromě eliminace zbytečného nadměrného stresu se naučte se stresem pracovat.