Vypadat mladě je pro atraktivitu člověka jedna z nejdůležitějších zásad. Co nás však činí vizuálně staršími a čemu se raději vyvarovat?
S věkem se jednak zpomaluje metabolismus těla a jednak potlačuje funkce hormonálního systému. Důsledkem je snížení produkce kolagenu a elastinu, což zapříčiní nepříjemné dopady na vzhled vaší pokožky ve formě vrásek. Stárnutí je přirozený proces, který nelze zastavit. Správná péče o své tělo a kvalitní výživa však mohou dělat zázraky. Pokud se vyhnete následujícím potravinám, můžete si tak prodloužit své mládí.
Které nápoje způsobují stárnutí pokožky?
Jsou to především alkoholické nápoje, které mají nepříznivý účinek na naši pokožku. Existuje pro to rozumné vysvětlení. Vědci prokázali, že alkohol stimuluje dehydrataci, což zviditelňuje vrásky na obličeji. Stárnutí pokožky však není jediným vedlejším účinkem konzumace alkoholu. Ten mimo jiné rozšiřuje na obličeji krevní cévy. Proto většinou kocovinu doprovází červené nafouklé tváře a kruhy pod očima.
Vakuově balené potraviny
S rozvojem chemického průmyslu přišly na trh výrobky s dlouhou trvanlivostí, které nás osvobodily od nutnosti stát po náročném pracovním dnu u sporáku. Jakýkoliv hotový oběd tak stačí ohřát v mikrovlnné troubě a následně ukojit náš hlad. Problémem ale je, že takové jídlo nepřináší tělu žádný užitek a pouze mu škodí. Chemické přísady totiž přispívají k tvorbě volných radikálů v těle, které způsobují předčasné stárnutí a podporují výskyt rakoviny.
Sladkosti a cukr
Protože se cukr ukládá do kolagenových vláken v pokožce, snižuje tak její pružnost a urychluje vizuální stárnutí. Sladkosti zadržují volné radikály, jejichž konzumace ve velkém množství může vyvolat metabolické poruchy a oslabení imunity. Tělo poté vynakládá velké množství vápníku na asimilaci cukru, čímž ho vyplavuje z kostí a činí je křehčími. Cukr je také považován za hlavní příčinu ukládání tuku. Není tak žádným tajemstvím, že lidé s nadváhou vypadají mnohem starší.
Potraviny bohaté na soli
Sůl ve větším množství zadržuje v těle vodu, čímž vyvolává různé otoky a vizuálně nám přidává roky navíc. Faktem také je, že s věkem klesá produkce kolagenu a elastinu v těle, což zvyšuje křehkost kostí a riziko zlomenin. Stejně jako u cukru pak akumulace soli situaci ještě více zhoršuje. Kvůli ní totiž svaly a kosti nemají dostatečné množství vápníku a dalších minerálů.