Mango, moc se o něm nemluví, ale je to zázrak pro vaše srdce i tlak. Na jednu věc si ale musíte dávat bacha

Mango je chutné a barvou výrazné ovoce, kterým nepohrdne snad nikdo. Dermatolog ovšem nedávno odhalil, jaké všechny účinky může mít pro tělo a co to pro vás znamená.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ať už znáte lahodnou chuť manga od mala či jste ji objevili v průběhu života, je dost velká šance, že jste si ji zamilovali na první kousnutí. Určitě vám bylo jasné, že mango je plné nutričních hodnot, které se v jiných druzích ovoce nenacházejí. Zároveň může mít ale i několik stinných stránek, jak registrovaná dietoložka Dina R. uvedla.

Máte na něm hodně co milovat

Jako první je důležité zmínit, že ve většině případů je mango pro člověka dobré. Když si jej dáte na svačinu, zásobujete se živinami a vitamíny. Obsahuje různé formy fytonutrientů, které dietoložka popsala jako zdraví prospěšné chemické sloučeniny, jež se nacházejí v mnoha rostlinách.

iZdroj fotografie: Freepik

Jakmile toto ovoce pozřete, dostanete do sebe velké množství draslíku, který pomáhá vyrovnat vysoký příjem sodíku a zvládnout vysoký krevní tlak. Zároveň toho draslíku není tolik, aby se jej museli obávat lidé trpící na problémy s ledvinami. Tímto způsobem se mango stává dobré ovoce pro vaše srdce.

Na co si musíte dávat bacha

Nic na světě ovšem není dokonalé a ani mango není bohužel výjimkou. První věc, na kterou byste si měli dávat pozor je, jestli netrpíte na alergie. Konkrétně alergie na latex se s konzumací manga úplně neslučuje. Bílkoviny v něm jsou totiž latexu podobné a mohly by u vás vyvolat nežádanou reakci. Zároveň může způsobit nárůst hladiny cukru v krvi, je totiž tvořen z většiny sacharidy.

iZdroj fotografie: Freepik

Ty nejsou špatné, ale všeho moc škodí a při velkém množství budou na tělo působit stejně jako nezdravé rafinované cukry. Hlavně lidé s cukrovkou by si tedy měli příjem tohoto ovoce hlídat. Ale vlastně ne jenom oni, jelikož nadměrná konzumace manga může vést i k problémům s bolestí břicha. Obsahuje totiž velké množství fermentovatelných sacharidů.

Zdroj: Eatthis

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Zobrazit další články