Pampelišky obsahují spoustu vitaminů, minerálů i vlákniny a pomáhají při léčbě různých potíží. Je na čase začít tento přírodní lék pořádně využívat.
Možná znáte pampelišku jako plevel, který nikdy neopustí váš trávník nebo zahradu. V bylinkářství je ale pampeliška velice uctívána, kvůli svým léčivým vlastnostem. Již po staletí se pampelišky konzumují k léčbě fyzických onemocnění, včetně rakoviny, akné nebo poruch trávení. Přečtěte si hned o několika léčivých účincích pampelišky.
Jsou vysoce výživné
Pampeliška se může rovnat s různou zeleninou na vaší zahrádce, co se týká obsahu výživy. Od kořene po květ jsou totiž pampelišky plné vitamínů, minerálů i vlákniny. Stonek pampelišky lze konzumovat vařený nebo syrový a slouží jako skvělý zdroj vitamínů A, K a C. Navíc také obsahuje značné množství minerálů včetně železa, vápníku nebo draslíku.
Obsahují silné antioxidanty
Pampeliška je plná antioxidantů, což mimo jiné taky vysvětluje, proč má tato rostlina tak široké uplatnění, co se týká zdraví. Pampeliška obsahuje hodně antioxidačního beta-karotenu, který poskytuje silnou ochranu před poškozením buněk nebo před oxidačním stresem.
Je to dobrý pomocník v boji proti zánětu
Pampeliška je hodně účinná při snižování zánětu způsobeného chorobou. Zánět je jednou z přirozených reakcí vašeho těla na různá zranění nebo nemoci. Je ale zapotřebí dalšího výzkumu, aby byla jasná role pampelišky v léčbě těchto zánětů.
Snižuje krevní tlak
Někteří lidé také tvrdí, že pampeliška snižuje krevní tlak. Tohle bohužel ještě není vědecky prokázáno. Bylinná medicína používá pampelišku pro její močopudný účinek založený na přesvědčení, že tímto způsobem se mohou detoxikovat určité orgány. Pampeliška obsahuje draslík, minerál, který je spojený se snížením krevního tlaku u pacientů s vysokým krevním tlakem.
Může pomoci při hubnutí
Pampeliška obsahuje bioaktivní složky, které mohou podporovat hubnutí. Schopnost pampelišky zlepšit metabolismus sacharidů a snížit vstřebávání tuku může vést ke ztrátě hmotnosti. Je ale ještě zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, jaké množství pampelišek a v jaké formě použít k a zkoumání.
Podporuje zdravé trápení a léčí zácpu
Pampeliška se využívá k léčbě zácpy a dalších příznaků, které souvisejí se zhoršeným trávením. Kromě toho je kořen pampelišky bohatým zdrojem probiotické vlákniny a má schopnost léčit zácpu a zrychlovat pohyb střev.
Pampelišky pomáhají v léčbě akné
Pampeliška chrání vaši pokožku před poškozením kůže nebo vzniku akné. Extrakt z kořene pampelišky zase zvyšuje tvorbu novým buněk, a tím zabraňuje stárnutí pleti. Také může snížit zánět nebo zarudnutí pokožky, a zároveň dokáže zvýšit hydrataci, kterou pokožka tak moc potřebuje.
Možná rizika a vedlejší účinky
Pampeliška je pravděpodobně bezpečná pro většinu lidí. Myslete ale na to, že výzkum stále není úplně dokončený a použití pampelišky tak není na 100 % bez rizika. Pampeliška může způsobit různé alergické reakce, a to zejména u lidí, kteří jsou alergičtí na určité květiny nebo na pyl.