Červená řepa se řadí mezi potraviny, které jsou svým přínosem pro lidské tělo takřka nepostradatelné. Podívejte se na všechny výhody její konzumace.
Ačkoliv se červená řepa díky svým zdravotním účinkům řadí doslova mezi takzvané super potraviny, není její obliba mezi lidmi příliš velká. Nejčastěji za to může nesprávné zpracování této suroviny, při kterém nedostatečně vynikne její chuť, nebo je naopak zcela pozměněná a pro mnohé nelibá. Nedávné studie však poukazují na to, že i přes tento drobný problém je zařazení červené řepy do jídelníčku nesmírně důležité a pro tělo pouze výhodné.
Červená řepa a její výhody
Červená řepa patří mezi potraviny, které se ve vaší domácnosti rozhodně neztratí. Jednak se totiž jedná o surovinu, která je nenáročná na pěstování a také skladování, takže je její dostupnost velmi dobrá, také její samotné složení nepřijde rozhodně na zmar. Obsahuje totiž pro tělo potřebné látky jako je vitamín B nebo C, ale také provitamín karoten, vápník, draslík, hořčík a sodík. Najdeme zde však i složky jak křemík, železo či selen a také zinek či kyselinu listovou.
Není to však ani zdaleka vše a v této úchvatné zelenině narazíme i na řadu antioxidantů a jiných sloučenin, které našemu tělu pomáhají v mnoha směrech. Z tohoto výčtu tak poměrně logicky vyplívá, že červená řepa podporuje přirozenou imunitu těla a chrání organismus před škodlivými viry, bakteriemi ale i různými infekcemi a podobnými nešvary. Toho, co však dokáže je mnohem více a dokazují to také četné vědecké studie. Ta poslední však přinesla vskutku zajímavý výsledek.
Zamezuje nachlazení během stresového období
To, že stres je pro naše tělo velkým škůdcem, je věc, kterou ví pravděpodobně každý. Kromě zkažené nálady, snížené motivace a depresivní nálady však zvýšená hladina stresu dokáže i mnohem závažnější věci. Například oslabit naše tělo natolik, že je poté doslova snadno napadnutelné a lehce se tak nakazí kdejakou nemocí. Nejčastěji se však jedná o klasické nachlazení a choroby tomu podobné.
Právě to byla problematika, na kterou se již zmiňovaná studie zaměřila, a jejíž výsledky jsou vskutku nanejvýš zajímavé. Na paškál si tak univerzitní vědci vzali právě studenty, kterým zároveň probíhalo také zkouškové období. Jejich hladina stresu byla tedy zvýšená a tělo slabší. Tito studenti tak byli rozděleni do několika skupin a byla jim podávaná šťáva z červené řepy. Některé skupině vůbec, a jiným ve větším, či menším množství.
Výsledek, který vědci získali po ukončení tohoto „testování“ je však překvapil mnohem více, než očekávali. Studenti, kteří byli vystaveni stresu, a nepožívali červenou řepu, začali během tohoto období vykazovat klasické známky nachlazení, rýmy či dokonce angíny. Ti, kteří šťávu z této potraviny dostávali v menší míře měli tyto příznaky znatelně slabší a ti, kteří červenou řepu pravidelně užívali, byli zcela bez příznaků.
Podle těchto výsledků lze tedy říci, že červená řepa nejen posiluje přirozenou imunitu a obranyschopnost lidského organismu, ale také působí na hladinu stresu jako takovou a tu postupně snižuje. Studenti, kteří totiž během zkouškového období pravidelně pili šťávu z červené řepy, vykazovali nejen známky lepší imunity, ale také kvalitnějšího zapamatování, lepší soustředěnosti a také dobré nálady.
Další přínosy červené řepy
I když samotné zvýšení imunity, a naopak pomoc při snížení hladiny stresu může působit jako dostačující důvod ke konzumaci červené řepy, výhod má tato super zelenina skutečně mnohem a mnohem více. Jedná se totiž o nesmírně variabilní druh potraviny, který skutečně pomáhá přesně tam, kde je to nejvíce potřeba.
Účinná detoxikace těla
Jednou z hlavních výhod pravidelné konzumace červené řepy je především dokonalá detoxikace těla od všech možných toxinů či jiných škodlivých látek. Jedná se zejména o látky jako je olovo, hliník, cholesterol ale i některé radioaktivní látky, které se do našeho organismu mohou dostat. Ty se poté mohou snadno šířit a napadají nejčastěji mozek či střeva, proto je velmi důležité napomáhat tělu s jejich odstraňováním.
Prevence a léčba rakoviny
Červená řepa patří mezi potraviny, které se skutečně zásadní měrou podepisují na preventivní ochraně těla před vznikem rakoviny či jiných nádorotvorných onemocnění. Také ji lze použít i jako podpůrný lék při jejich léčbě a rekonvalescenci, která následuje po vyléčení. Sečteno a podtrženo, jedná se o hotový zázrak, který pomáhá více, než se zdá.
Zlepšuje zdraví a činnost mozku
Krom toho, že červená řepa výrazně pomáhá snižovat hladinu stresu a zlepšuje paměť a soustředění jako takové, dokáže být tato zelenina prospěšná i v jiných směrech co se mozku týče. U starších lidí totiž její pravidelná konzumace napomáhá zlepšovat celkové myšlení a také bojuje proti příznakům demence, Alzheimerovy choroby či podobným nemocem.
Podporuje zdraví srdce
Červená řepa jako taková je přímo dokonalou potravinou pro zdraví srdce a ochranu celkového kardiovaskulárního systému. Krom toho že totiž podporuje přirozenou činnost srdečního svalu, napomáhá také při tvorbě červených krvinek, pročišťování cév, zpevňování stěn hlavních i vedlejších tepen, snižuje vysoký krevní tlak a braní ateroskleróze neboli kornatění tepen. Krom toho také lépe okysličuje krev a celkově dodává těmto částem těla značnou dávku vitamínů a výživy.
Zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů
Díky tomu, že červená řepa napomáhá k lepšímu pročištění, ale i okysličení krve a obsahuje celou řadu prospěšných látek, účinně bojuje proti příznakům stárnutí. Snižuje tedy tvorbu vrásek, vyplňuje pleť a zlepšuje její přirozenou pružnost a poddajnost, ale podepisuje se také na vlasech, celkové pokožce a i nehtech. Vlasy jsou tak po její pravidelné konzumaci lesklejší a rychleji rostou, pokožka je hladká a bez podráždění a nehty pevné a zdravé. Co si tedy víc přát?
Pomáhá s trávením a vylučováním
Jednou z dalších kýžených výhod červené řepy je také její vysoký obsah zdravé vlákniny a také její močopudnost. Vláknina tedy napomáhá samotnému trávení, bojuje se zácpou a jinými problémy se stolicí, močopudnost se pro změnu podepisuje na lepším vylučování a chrání naše tělo před nežádoucím zavodňováním a jinými potíži s tekutinami.
Snižuje hladinu špatného cholesterolu
Ačkoliv cholesterol patří mezi látky, které jsou pro tělu v jistém ohledu velmi důležité, je potřeba brát ohled na to, o který druh cholesterolu se jedná. Rozlišujeme totiž základní dva, z čehož je jeden dobrý, a druhý ten špatný, který má pro naše tělo řadu nevýhod od zvýšeného rizika obezity a cukrovky, až po zvýšený krevní tlak a potíže s kardiovaskulárním systémem. Červená řepa má však tu vlastnost, že ten špatný dokáže v těle eliminovat a napomáhá s jeho vylučováním, a ten dobrý naopak postupně zvyšuje.
Zabraňuje tvorbě lupů
Další výhodou, která se týká vzhledu a kvality vlasů je také ta, že pravidelná konzumace červené řepy účinně napomáhá v boji proti tvorbě lupů. Vlasy jsou tak nejen vyživené a dobře rostoucí, ale také bez nepříjemných a nevzhledných lupů. Krom toho řepa také vyživuje pokožku hlavy a podporuje přirozenou regeneraci buněk.
Posiluje kosti a klouby
Složení, které červená řepa obsahuje patří mezi jedno z nejkvalitnějších, co se zeleniny týče. Není tedy divu, že se odrazuje i na takových částech těla, jako jsou kosti, klouby a vazy. Ty jsou tak posilovány a přirozeně zesilovány, čímž je podpořena jejich běžná funkce a zároveň se zamezuje jejich poškození v důsledků opotřebení, nemoci nebo zranění.