Zásadním zdrojem vitamínu D je ultrafialové sluneční záření, ale také mnoho potravin. Jeho nedostatek v těle se většinou projeví až při dlouhodobém těžkém deficitu.
Vitamín D je dle současných názorů spíše hormon, protože se v těle váže na receptory, pomocí kterých dále působí, vysvětluje dietoložka Katherine Marengo. Nedostatek vitamínu D v těle je častý. Příčinou je především jeho nízký přirozený příjem nebo chronická onemocnění, která zhoršují jeho vstřebávání.
Vitamín (hormon) D
Vitamín D je zásadní pro fungování celého těla. Podporuje imunitní systém, působí protizánětlivě a pomáhá v prevenci mnoha závažných nemocí jako jsou kardiovaskulární, nádorová a autoimunitní onemocnění nebo cukrovka. Významně ovlivňuje vstřebávání a využití vápníku a fosforu v těle, čímž udržuje mineralizaci kostí a fungování nervo-svalové činnosti. Existuje ve dvou formách, kdy D3 je pro tělo lépe využitelná než D2.
Hodnota vitamínu D se zjišťuje laboratorně z odebrané krve. Hranice optimální hladiny je stále diskutována. V České republice je stanovena na 75–125 nmol/l, přičemž za deficit je považována hladina pod 25 nmol/l a těžký deficit s rizikem vzniku zdravotních potíží pod 12,5 nmol/l.
Zdroje vitamínu D
Vitamín D3 se tvoří z ultrafialového slunečního záření přímo v kůži, a to především na jaře a v létě. Kromě toho jsou menším, ale také důležitým zdrojem některé živočišné produkty. Jsou to hlavně tučné ryby, vaječné žloutky, játra a tučné mléčné výrobky. Méně využitelná forma D2 se nachází v rostlinných potravinách. Pro efektivní využití D2 v těle je ovšem potřebné opět sluneční záření a některé další látky v těle. Správné vstřebávání a využití vitamínu D funguje efektivně především v kontextu celkově zdravého životního stylu.
Nedostatek vitamínu D
K nedostatku vitamínu D dochází většinou při nízkém vystavování se slunečnímu záření a jeho nepřijímáním ze stravy. Příčinou může být i malé vstřebávání při špatné funkci střev. Důsledkem nedostatku může být i nějaké chronické onemocnění ovlivňující vstřebávání živin (Crohnova choroba, celiakie, další onemocnění střev, jater, ledvin atd.).
Nedostatek vitamínu D v těle se častěji objevuje u osob s tmavší pletí, žijících v oblastech s celoročně nízkým slunečním svitem, konzumujících málo potravin bohatých na vitamín D, pracujících uvnitř budov, dále u lidí s nadváhou a celkově nezdravým životním stylem a/nebo užívajících některé léky ovlivňující metabolismus živin.
Příznaky nedostatku
Zpočátku je obtížné nedostatek vitamínu D zaznamenat, příznaky se většinou objevují až při dlouhodobém deficitu. Mírný nedostatek se může projevit častou nemocností a zvýšenou únavou. Tyto projevy mohou pramenit i z mnoha jiných příčin, často z nedostatku více živin současně nebo z důvodu špatného životního stylu.
Velmi těžký a dlouhodobý deficit vede k poruše mineralizace kostí, kdy u dětí vzniká onemocnění zvané křivice a u dospělých osteomalacie, která způsobuje nenávratný úbytek kostní hmoty, velké kostní a svalové bolesti, celkovou slabost a zvýšené riziko vzniku zlomenin. Později může způsobovat i autoimunitní a další vážná onemocnění.
Doplňky stravy
Myslete na to, že veškeré vitamínové doplňky by měly být užívány s rozvahou a jen v opodstatněných případech. Primárním zdrojem všech živin by měly být potraviny obsahující komplex sloučenin, které se navzájem ovlivňují. Užívání jednoho z vitamínových doplňků může rovnováhu různých látek v těle narušit.
Rozumné užívání doplňku stravy s vitamínem D je opodstatněné v zimních měsících. V případě těžkých deficitů určuje léčbu a potřebnou dávku vitamínu D vždy lékař, protože při dlouhodobě extrémně vysokých dávkách je vitamín D toxický. Pro efektivní využití vitamínu D v těle je potřebný i dostatečný příjem vitamínu K2 a hořčíku z přírodních zdrojů.