Skladování vajec má jistá úskalí a je potřeba se řídit několika základními pravidly. V opačném případě se mohou vejce zkazit nebo způsobit onemocnění.
Mnoho lidí si není jisto, jakým způsobem správně skladovat vejce. Zatímco někteří věří, že vejce musí být skladována v lednici, jiní je uchovávají v potravinových skříních nebo ve sklepě. Jaký postup je správný? A záleží na tom? Nutriční specialistka Taylor Jones, RD vysvětluje, že špatné skladování a příprava vajec může vést k nebezpečným onemocněním, obzvláště salmonelou.
Jde hlavně o salmonelu
Salmonela je druh bakterie, která žije ve střevech mnoha teplokrevných živočichů. Pokud se nachází v trávicím traktu zvířete, je zcela bezpečná, ale pokud se dostane do potravin, může způsobit vážné onemocnění. Infekce salmonelou může způsobit nepříjemné příznaky, jako je zvracení a průjem, a je obzvláště nebezpečná – dokonce smrtelná – pro starší dospělé, děti a osoby s oslabeným imunitním systémem.
Častým zdrojem výskytu salmonel jsou vojtěškové klíčky, arašídové máslo, kuřecí maso a vejce. V 70. a 80. letech 20. století bylo zjištěno, že vejce jsou zodpovědná za 77 % případů salmonelové epidemie ve Spojených státech. To podnítilo snahy o zvýšení bezpečnosti vajec. Od té doby se počet infekcí snížil, i když k ohniskům salmonelové nákazy stále dochází. V Evropě je většina slepic proti salmonele očkována.
Přenos a prevence nákazy
Vejce může být kontaminováno salmonelou buď zvenčí, pokud bakterie proniknou do skořápky, nebo zevnitř, pokud byla nositelkou salmonely samotná slepice a bakterie se přenesly do vejce před vytvořením skořápky. Zásadní význam pro prevenci vypuknutí epidemie salmonelózy z kontaminovaných vajec má manipulace s vejci, jejich skladování a vaření. Například skladování vajec při teplotě nižší než 4 °C zastaví růst salmonel a vaření vajec při teplotě nejméně 71 °C zničí všechny přítomné bakterie.
Skladování vajec
Aby vejce vydržela déle čerstvá a nekazila se, je důležité se řídit následujícími doporučeními. A to bez ohledu na to, kde je skladujete:
- ideální teplota pro skladování vajec je mezi 2 a 8 °C (tedy v lednici či ve sklepě)
- skladovat je můžete i mimo lednici při teplotě do 18 °C
- teplota by měla být stálá
- vejce by neměla být vystavena přímému slunečnímu záření, příliš vysokým teplotám, ale ani mrazu
Výhody a nevýhody skladování vajec v lednici
Přestože vejce nemusíte uchovávat v chladničce, je lepší když v chladnu jsou. Chlazení má některé výhody, ale také nevýhody.
Výhody
- Chlazení může prodloužit trvanlivost vajec až na dvojnásobek.
- Skladování vajec v chladničce je nejlepší způsob, jak udržet bakterie pod kontrolou.
- Vejce vydrží mnohem déle čerstvá než během skladování při pokojové teplotě. Zatímco kvalita čerstvých vajec skladovaných při pokojové teplotě začne po několika dnech klesat a je nutné je spotřebovat do 1-3 týdnů, vejce uchovávaná v chladničce si udrží kvalitu a čerstvost nejméně dvakrát déle.
Nevýhody
- Vejce mohou absorbovat pachy a chutě z jiných potravin v lednici, například z čerstvě nakrájené cibule. Skladování vajec v krabičce a uzavírání potravin se silnými pachy do vzduchotěsných nádob však může tomuto jevu zabránit.
- Vejce by se neměla skladovat ve dveřích chladničky. Ve dveřích chladničky jsou totiž vystavena teplotním výkyvům při každém otevření chladničky, což by mohlo podpořit růst bakterií a narušit ochranné membrány vajec.
- Studená vejce nejsou vhodná na pečení. Pro pečení jsou nejlepší vejce o pokojové teplotě.