Jíte rádi veganská jídla a už vám došly recepty? Vyzkoušejte tento recept od certifikované specialistky na rostlinnou stravu!
Veganský trend je čím dál větší a s ním přicházejí další a další recepty. Tento dává přednost kešu, což je pro mnoho lidí jedna z nejchutnějších a nejzdravějších potravin. Na sto gramů obsahuje více než 15 gramů bílkovin a okolo 45 gramů zdravých tuků. Poskytuje také řadu zdravých živin, včetně dvaceti procent denní hodnoty hořčíku. Ten jakožto minerál potřebný pro funkci svalů a nervů pomáhá také regulaci krevního tlaku. Obecně pak podporuje kvalitu spánku.
Jak kešu prospívá našemu zdraví
Kešu ořechy jsou plné prospěšného tuku, živin a antioxidantů. Studie z roku 2017 zkoumala jejich účinky u jedinců s vysokou hladinou „špatného“ cholesterolu (LDL) s nízkou hustotou lipoproteinů. Výsledky následně prokázaly, že u těch, kteří konzumovali kešu pravidelně po dobu 28 dnů, došlo ke snížení LDL cholesterolu. Při pravidelné konzumaci dokonce dochází ke snížení inzulínu, což je přínosné pro lidi s cukrovkou.
Ořechy také snižují systolický krevní tlak a rovněž zvyšují ten správný cholesterol s vysokou hustotou lipoproteinů (HDL). To vše bez jakýchkoliv negativních účinků na tělesnou hmotnost nebo hospodaření s cukrem v krvi. Kešu jsou mimo jiné jednou z mnoha tzv. brain food potravin neboli potravin, které významně podporují správnou činnost mozku.
Recept na veganskou kešu „sýrovou“ omáčku
Když pomineme dobu namáčení, je tento recept rychlý a snadný. Omáčka obsahuje vitamíny B, které podporují dostatek energie, nachází se v ní i menší množství železa a draslíku. Barvu jí dodává kurkuma, která obsahuje protizánětlivé sloučeniny. Všechny ingredience spolu s ovesným mlékem maximalizují obsah antioxidantů. Na základě vašich preferencí můžete přidat i další koření. Zkuste například čerstvý česnek nebo cibulový prášek.
Ingredience:
- 1 šálek syrových kešu ořechů
- 1 lžíce čerstvé vymačkané citronové šťávy
- 1 droždí
- Špetka kurkumy
- 2 lžíce filtrované vody
- Půl lžičky mořské soli
- Špetka mletého černého pepře
- 1 šálek neslazeného ovesného mléka
Postup:
- Kešu ořechy nasypte do misky a zalijte je vodou. Následně misku vložte do chladničky alespoň na dvě hodiny, nejlépe je však nechte namáčet přes noc.
- Nabobtnalé ořechy slijte, opláchněte a rozmixujte v kuchyňském robotovi nebo za pomocí vysokorychlostního mixéru.
- Ke směsi přidejte citronovou šťávu, droždí, kurkumu a vodu. Poté vše vymíchejte do hladké ale husté konzistence.
- Směs přesuňte do malého hrnce a za stálého míchání vařte po dobu tří až čtyř minut. Během míchání postupně přidejte sůl, pepř a ovesné mléko.