Celerová směs dokáže potlačit příznaky cukrovky. Stačí si dát 1 lžíci 30 minut před snídaní

Pro léčbu cukrovky je stěžejní, aby se udržovala konstantní hladina cukru a nedocházelo k výrazným výchylkám. Celer vám s tím hodně pomůže.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Existuje mnoho super potravin a celer patří mezi ně. Hlavně pokud trpíte vysokou hladinou cukru v krvi. Celer ji totiž umí efektivně snižovat. Doktorka Marina Basina radí, aby se lidé zaměřili na zdravou stravu jak při prevenci cukrovky druhého typu, tak i během cukrovkové diety. Zrovna zelenina by v ní totiž neměla chybět. Pokud hledáte přírodního pomocníka pro snížení hladiny cukru, rozhodně byste měli vyzkoušet celer.

Co je to cukrovka

Cukrovka (diabetes mellitus) je metabolické onemocnění, které způsobuje zvýšenou hladinu cukru v krvi. Roli tu hraje hormon inzulin, který ve zdravém těle pomáhá cukru, aby se dostal do buněk, kde je uložen nebo se rovnou využije na energii.

Při cukrovce mohou nastat dvě situace. Buď tělo nevytváří dostatek inzulínu, nebo není schopné inzulín efektivně využít, respektive buňky na něj nereagují a neotevřou se mu pro vstup. Cukr, který se nedostane do buněk, zůstává v krvi, kde se hromadí. Trvale zvýšená hladina cukru poškozuje oči, ledviny, nervy a další orgány. Proto je potřeba toto onemocnění včas zachytit a léčit. Cukrovce druhého typu můžete předejít zdravou stravou. Ideální je celer.

Proč zrovna celer

Celer se hodí při diabetické dietě, ale také pro prevenci cukrovky druhého typu. Celer je kořenová zelenina, která má protizánětlivé účinky, obsahuje velké množství antioxidantů a vitamínů (hlavně A, B a C). Snižuje hladinu cukru v krvi (proto se hodí při diabetu) a snižuje zlý LDL cholesterol. Obsahuje dostatek vlákniny, takže vám pomůže při zácpě. Samotná šťáva z celeru pomáhá proti tvorbě žlučníkových i ledvinných kamenů. Dost důvodů, proč si ho ihned zařadit do jídelníčku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Recepty z celeru

Pokud se vám účinky celeru na zdraví zamlouvají, můžete vyzkoušet hned dva recepty. Nebo jen jeden, záleží na vás, zda preferujete celer vařený nebo syrový. V každé formě chutná trochu jinak, účinky na zdraví má ale stejné.

Vařený

Ingredience:

  • 300 g celeru
  • 6 citronů

Postup:

  • Celer důkladně omyjte a nastrouhejte.
  • Vložte do hrnce a přidejte vymačkanou citronovou šťávu.
  • Hrnec přikryjte a vložte do většího hrnce.
  • Do spodního hrnce nalijte trochu vody a na mírném ohni přiveďte k varu.
  • Jakmile se začne vařit, promíchejte, stáhněte z ohně a nechte 2 hodiny vychladnout.
  • Po vychladnutí uložte do ledničky, odkud budete konzumovat.

Jak užívat?

Užívejte jednu polévkovou lžíci směsi každý den 30 minut před snídaní po dva měsíce. Po pár dnech by vás měla přejít chuť na sladké a zvýšená hladina cukru v krvi by se měla snížit.

iZdroj fotografie: Pixabay

Syrový v celerové pomazánce

Ingredience:

  • celer
  • mrkev
  • citron
  • tatarka
  • jablko

Postup:

Nastrouhejte trochu syrového celeru, mrkve a případně jablka. Přidejte tatarku a promíchejte. Můžete pokapat citronem. Pomazánka je nejchutnější s chlebem nebo s topinkou.

Jaký je váš oblíbený celerový recept?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články