Zázvor patří mezi nejsilnější přírodní léčiva vůbec. Toto jsou ty nejzajímavější přínosy, které vás čekají, pokud jej budete pravidelně konzumovat.
Je obecně známo, že zázvor je běžnou součástí asijské a indické kuchyně, kde je ceněn pro své přirozeně léčivé účinky na zdraví. Kromě jedinečné chuti totiž podle lékařky Katherine Marengo disponuje mnoha dalšími vlastnostmi, včetně podpory imunitního systému, zdraví srdce, očisty těla nebo například zmírnění nevolnosti. Konzumovat jej můžete buď čerstvý, jako sušené koření nebo ve formě šťávy. Níže se můžete podívat na ty nejzajímavější přínosy, které tento jedinečný kořen dále nabízí.
1) Tlumí zažívací potíže
Zázvor obsahuje fenolické sloučeniny, které účinně pomáhají zklidnit podráždění trávicího traktu. Kromě toho také pomáhají vylučovat sliny a žluč a zároveň umožňují plynulejší pohyb potravy a tekutin trávicím traktem. Každodenní konzumace již 1,2 gramů sušeného prášku z tohoto kořene tak díky tomu obecně snižuje trávicí potíže až o neuvěřitelných 50 procent.
2) Odbourává bolest a nevolnost
Pití zázvorového čaje nebo konzumace syrového zázvoru má velmi příznivý účinek při nevolnosti, a to zejména té při chemoterapii, těhotenství a ranní nevolnosti. Jedná se opět o účinky fenolických sloučenin a dalších antioxidantů, které tato blahodárná potravina nabízí. Stejně tak účinná je také pro odbourání bolesti svalů – každodenní konzumace zázvoru snižuje bolest svalů až o 25 procent a je také účinná při menstruačním cyklu.
3) Snižuje zánět
Zázvor pomáhá díky svým neuvěřitelným vlastnostem snižovat riziko zánětu a onemocnění, jako je například osteoartróza. Jedná se o skvělou přírodní alternativu, která často působí mnohem lépe než předepsané léky plné chemikálií. I v tomto případě se nejvíce osvědčil zázvorový čaj.
4) Prevence onemocnění srdce
Pravidelná konzumace zázvoru účinně snižuje hladinu cukru v krvi. Jedná se proto o skvělou potravinu pro pacienty s diabetem 2. typu, neboť příliš vysoké hladiny jsou často hlavním rizikovým faktorem vzniku srdečních onemocnění. Pokud tedy přidáte tento blahodárný kořen do svého jídelníčku, snížíte tím toto riziko až o 10 procent.
5) Snižuje hladinu špatného cholesterolu
Zázvor také dokáže snižovat vysoké hladiny cholesterolu, a to zejména v případě, pokud budete každý den jíst 3 gramy zázvorového prášku. Jedná se tedy o další skvělý přínos, který vás ochrání před potenciálním vznikem kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.
6) Protinádorové vlastnosti
Kořen zázvoru je také znám pro svůj obsah gingerolu, látky, která byla již několikrát zkoumána jako alternativní léčivo pro mnoho typů rakoviny. Ačkoliv výzkumy stále pokračují, doposud byly zaznamenány významné protizánětlivé signální molekuly zejména v případě rakoviny tlustého střeva.
7) Funkce mozku
Oxidační stres a chronické záněty jsou faktory, které mohou urychlit proces stárnutí a stát se hlavními příčinami Alzheimerovy choroby či dalších kognitivních poruch souvisejících s věkem. Abyste se vyvarovali případných problémů, můžete začít konzumovat více zázvoru, který díky svým antioxidačním vlastnostem potlačuje zánětlivé reakce objevující se v mozku. Kromě toho také tento kořen zlepšuje reakční dobu a paměť.