Jsou těstoviny zdraví prospěšné nebo škodlivé? Nejde o chyták, tvrdí odbornice na výživu

Pokud jste milovník těstovin, rozhodně si také pokládáte otázku, zdali je jejich konzumace nezdravá. Proč tedy jíst či nejíst těstoviny?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Těstoviny si mohou najít své místo ve zdravé stravě stejně jako každá potravina. Pokud je ale máte opravdu rádi a konzumujete je často, je potřeba vědět, na co si dát pozor. Kvůli jejich vysokému obsahu sacharidů se jim totiž dostalo špatné reputace. Otázkou však zůstává, zda je oprávněná. Většina lidí si totiž myslí, že právě konzumace těstovin způsobuje nárůst jejich hmotnosti. Nyní nastal čas tyto mýty vyvrátit a obohatit si svůj jídelníček, tvrdí odbornice na výživu Vanessa Rissetto MS, RD, CDN. 

Druhy těstovin a jejich zdravotní benefity

Těstoviny přichází v široké škále tvarů. Existuje jich více než 350 různých druhů, od špaget přes linguini a fettuccine až po ravioli, penne a mnoho dalších. Ty jsou vyrobeny především z nekvašeného těsta z tvrdé pšeničné mouky smíchané s vodou nebo vejci.

V současnosti s novými potravinářskými technologiemi je však možné vyrobit zdravější verze těstovin a to mnoha jinými způsoby, než je ten tradiční. Existují totiž varianty, k jejichž výrobě byla použita například hnědá rýže nebo cizrna. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ačkoliv jsou odsuzovány jako nezdravé, jejich konzumací přispíváte svému zdraví množstvím obsaženého folátu, hořčíku a vlákniny. Výzkum „Frontiers in Nutrition“ také ukazuje, že lidé, kteří konzumují těstoviny častěji, mají nižší denní příjem nasycených mastných kyselin a přidaného cukru než ti, kteří těstoviny ve svém jídelníčku nemají. 

Jaké těstoviny jsou nejzdravější? 

Součástí zdravé stravy může být každý druh těstovin. Důležitý není jejich typ, ale to, jak je připravujete a kolik jich konzumujete. Jíte-li je obden, snažte se, aby jejich množství v syrovém stavu nebylo vyšší než 50 gramů. Větší množství škrobu, který se v nich nachází, může mít neblahé vlivy na zažívání. Pokud byste si chtěli uvařit zdravý oběd, například těstoviny s kuřecím masem a brokolicí, doporučujeme použít klasický typ kvůli jejich lepší chuti.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Šálek běžných těstovin obsahuje asi 375 kalorií, 12,5 gramů bílkovin a 70 gramů sacharidů. Stejné množství těch z hnědé rýže má taktéž 375 kalorií, dále 7 gramů bílkovin, 76 gramů sacharidů a obsahuje větší množství vlákniny. Cizrnové těstoviny mají ve stejném množství pouze 333 kalorií, ale 25 gramů bílkovin a 14 gramů vlákniny, což je ze všech tří typů činí výživově nejatraktivnějšími. 

Zdroj: The Healthy

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články